Cocktail gear en termen

‘Fine strain’ over ijs, of ‘muddle’ limoen en suiker: de kans is groot dat je van veel technische vaktermen in de cocktail wereld niet alles afweet. In dit artikel vertellen we je alles over de technieken en het gereedschap van cocktails. Ook wel de gear genoemd. Zo weet je voortaan precies wat je nodig hebt, en hoe je het gebruikt om de perfecte cocktail te maken. Lees gauw verder!

De basisset

Er zijn tal van spullen die een professionele cocktailbar in huis heeft. Maar in een goede basisset moet in ieder geval het volgende gereedschap zitten:

  • Een shaker
  • Een barmaatje, ook wel jigger genoemd
  • Een strainer, het (groffe) zeefje
  • Een fine strainer, het fijne zeefje
  • Een barspoon, of barlepel
  • Een muddler, of stamper

De shaker

Een goede cocktail shaker bestaat meestal uit twee elementen. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal verschillende shakers. Wat jij de beste vind is aan jou. Dit zijn de twee bekende shakers die professionals gebruiken:

De Boston shaker

Dit is de bekendste shaker en onder de professionele bartenders de favoriet. Hij bestaat uit een tinnen shaker en een Boston glas.Het glas past precies in de shaker. Hierbij is een losse strainer nodig om de drank zonder ijs, en strained (gezeefd) in het glas te kunnen serveren. Echte barmannen gebruiken bijna altijd een Boston shaker.

De Cobbler

De Cobbler shaker is helemaal van tin. Eigenlijk lijkt hij erg op de Boston shaker, maar is iets makkelijker in gebruik. Dit komt omdat de strainer op de shaker zit. Je hebt dus geen losse strainer of fine strainer nodig. Minder verfijnd, maar makkelijker in gebruik dus. Ideaal voor thuis en goed genoeg voor een heleboel cocktail recepten.

Cobbler shaker

De jigger

Een barmaatje noemen we in de cocktail branche een jigger. Meestal heeft een jigger twee kanten: een kleine maat van 35 mililiter en een grote maat van 45 mililiter. Vaak meng je met een cocktail meerdere ingrediënten bij elkaar en gebruik je de jigger om de exacte hoeveelheden aan te houden van het recept.

Een strainer

Veel cocktails worden op ijs geshaked, maar zonder ijs in het glas geserveerd. Hiervoor moet je de drank in het glas zeven, zonder dat het ijs mee komt. Hier gebruik je de strainer voor. Bij de Boston Shaker klem je de strainer vast op de shaker. Bij de Cobbler zit hij er vast op. Een strainer is een grove zeef. Dat wil zeggen dat er kleine ijsdeeltjes mee kunnen komen in het glas. Dat is voor veel cocktails niet erg, maar voor echte verfijnde, zuivere cocktails heb je ook een fine strainer nodig.

Fine strainer

Eigenlijk is een fine strainer gewoon een klein, dun zeefje. Als je ‘fine strained’, voorkom je dat kleine ijskristallen meekomen en krijg je een heldere drank. Los van de mooie fijne structuur van de vloeistof, voorkom je zo dat er smeltwater ontstaat en de cocktail verwaterd.

De barspoon

De bar spoon is een lange lepel die je gebruikt om te ‘stirren’. Veel cocktails worden niet geshaked, maar hebben aan een ‘stir’ genoeg. Ook gebruik je de barspoon om je cocktail te proeven.

De muddler

De muddler is het bekendst van de Mojito. Het is de grote, vaak houten stamper waarmee je ingrediënten kneed. Je kunt muddlen in een glas, maar ook in de shaker. Het hangt af van de cocktail die je maakt wat het handigst is. Een goede muddler is onmisbaar achter de bar!

Muddler stamper