Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Cuba

Mojito maken

Één van ‘s werelds bekendste cocktails is natuurlijk de Mojito. Bijna iedereen heeft wel eens van dit friszoete, zomerse drankje gehoord. Maar waar komt de Mojito eigenlijk vandaan? En belangrijker: hoe maak je zelf een perfecte Mojito? Alles over deze Cubaanse klassieker lees je hier!

Cocktailset

Wil jij zelf een Mojito maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Mojito recept

Zelf een Mojito maken? Zorg eerst voor de juiste ingrediënten in huis.

Mojito ingrediënten

 • een halve limoen, in de lengte gesneden in 4 partjes
 • 15 ml suikersiroop
 • 50 ml Bacardi Blanca 
 • 60 ml bruiswater 
 • 12 munt blaadjes 
 • 1 munt takje
 • crushed ijs
 • een muddler
 • een barspoon 
 • Een (groot) longdrink glas

Bereidingswijze

 1. Doe de 4 partjes limoen, de suikersiroop en de rum in het glas.
 2. Kneed met de muddler het geheel door elkaar. Zorg ervoor dat je dit zo lang doet, dat de limoen partjes helemaal zijn uitgeknepen. 
 3. Neem de muntblaadjes in je ene hand en geef er een klap op met je andere hand. Zo kneed je de munt en komen de smaken los. Wrijf vervolgens met een blaadje munt langs de rand van het glas. Dat zorgt voor een extra lekkere muntsmaak als je een slok van de Mojito neemt!
 4. Doe de muntblaadjes in het glas en schep er flink veel crushed ice in. Houd wel een of twee vingers ruimte over.
 5. Schep met een barspoon het geheel voorzichtig, maar goed door elkaar. Maak hierbij een beweging van beneden naar boven, zodat de rum, suiker in limoen goed wordt gemengd.
 6. Schenk het bruiswater erover en meng nog eens voorzichtig met de barspoon alles door elkaar. Doe nog een laatste schep crushed ice erover: Voor de perfecte Mojito moet het ijs over de rand van het glas bollen.
 7. Garneer met een takje munt, en als je wil nog een schijfje limoen of muntblaadje

That’s it! Zo maak je een perfecte en klassieke Mojito. Zorg ervoor dat het glas groot genoeg is om al deze ingrediënten in te kunnen doen. 

Gebruik de juiste cocktail gear

Voor een perfecte cocktail heb je de juiste spullen nodig, ofwel gear. Voor de Mojito zijn dat de muddler, de barspoon en een groot longdrinkglas. Weet je niet wat al deze termen betekenen? Geen zorgen, wij leggen je uit wat alle cocktail gear is en waar je het voor gebruikt!

Soorten rum

Veel mensen denken dat de Mojito onlosmakelijk verbonden is aan Bacardi. Dat is niet waar! In Cuba, waar de meeste rum vandaan komt, maken ze de Mojito bijvoorbeeld ook vaak met Havana Club. Ook mag je een Mojito gerust met bruine rum maken als je dat lekker vindt!

Gerelateerde cocktails

Caipirinha

Caipirinha

Deze Braziliaanse cocktail is gemaakt met cachaca (Braziliaanse rum), limoen, suiker en ijs. Het is vergelijkbaar met de Mojito, maar dan zonder munt en sodawater.

Caipirinha recept

Gin Basil Smash

Gin Basil Smash

Deze cocktail heeft veel overeenkomsten met de Mojito, omdat hij ook munt bevat. De gin en basilicum geven het echter een andere smaak dan de rum en limoen van de Mojito.

Gin Basil Smash recept

Daiquiri

Daiquiri

De Daiquiri lijkt qua ingrediënten sterk op de Mojito, maar is iets minder verfrissend doordat het geen sodawater bevat. Het is gemaakt met witte rum, limoensap en suiker.

Daiquiri recept