Iedereen drinkt regelmatig cocktails, voornamelijk op vakanties zie je dat mensen massaal hieraan slaan om lekker in de zomerse en tropische stemming te komen. Maar wat weten we nou eenmaal van de cocktail? Is er iemand die een stukje geschiedenis hierover weet te vertellen? Waarschijnlijk is van veel mensen het antwoord op deze vraag: ‘nee’, maar hoe interessant is het eigenlijk om daar meer over te weten. Er is veel over de geschiedenis van de cocktail te vertellen en misschien is het wel eens leuk om wat meer te weten te komen over dat drankje (waarschijnlijk de drankjes) die je zo vaak drinkt? De ontstaansgeschiedenis van de cocktail wordt hier uitgebreid in beschreven zodat je hier meer over te weten komt en je iedere keer als je een cocktail drinkt je hier weer even aan kunt denken, wel zo leuk toch?

Wat is een cocktail?

Een cocktail is een mengsel dat wordt gemaakt van twee verschillende soorten drankjes. Dat hoeven er niet per se twee te zijn, maar dat is wel de basis die hiervoor wordt gelegd. Op een speciale manier worden er diverse smaken samengebracht die voor een smakenexplosie in je mond zorgen. Dit wordt goed door elkaar gemengd door bijvoorbeeld gebruik te maken van een blender of door middel van een shaker, die je ook vaker achter een bar ziet staan wanneer je jouw favoriete cocktail weer eens besteld. Lang geleden heeft er iemand eens een keer een gedachte hierover losgelaten en is gaan experimenteren met het mixen van diverse drankjes. Dat pakte goed uit, waardoor er steeds meer werd bekeken naar de smaken die goed met elkaar konden gaan combineren.

Hoe is de cocktail ontstaan?

De eerste cocktail die werd gemaakt was in het begin van de tweede helft van de 19e eeuw. Dat gaat dus om de periode van 1850-1900. In de welgestelde burgerij werden deze drankjes goed ontvangen en werden er massaal cocktails gemaakt om zo iedereen te voorzien van nieuwe soorten drankjes. Doordat iedereen in die tijd erg van sterke drank hield werd er steeds meer met elkaar gemixt om zo de beste en meest unieke smakencombinaties te kunnen bedenken. De naam van het drankje, de cocktail, is waarschijnlijk vernoemd naar de niet zuivere raspaarden van die tijd, omdat het drankje natuurlijk ook niet helemaal zuiver is, omdat er meerdere drankjes met elkaar in 1 worden gemengd. Dit is een onzekere uitleg, maar wel de meest voor de hand liggende.