Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Spanje

Amaretto Sour maken

De Amaretto Sour cocktail is gebaseerd op het eeuwenoude Sour cocktail recept. De basis van dit recept bestaat uit twee delen alcohol: een zoet deel en een zuur deel. Je kunt hierin variëren met soorten alcohol en andere ingrediënten. Bij de Amaretto Sour gebruiken we vanzelfsprekend een zoete Amaretto likeur, zoals Disaronno.

Cocktailset

Wil jij zelf een Amaretto Sour maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Amaretto Sour recept

Wil je zelf een Amaretto Sour maken? Zorg dan dat je de volgende ingrediënten in huis hebt.

Amaretto Sour ingrediënten

 • 50 ml Disaronno
 • 40 ml citroensap
 • 20 ml  Monin sucre
 • 20 ml Angostura Bitter
 • 1 eiwit
 • Sinaasappel schil
 • Een (rocks) glas

Bereidingswijze

 1. Vul een shaker met de bovenstaande hoeveelheden Disaronno, citroensap, Monin sucre, Angostura Bitters en eiwit.
 2. Begin met shaken en voeg vervolgens ijsklontjes toe. Hervat daarna het shaken totdat de shaker koud aanvoelt.
 3. Vul een (rocks) glas met ijsklonten en leg een zeefje op het glas. Schenk hierna de inhoud van de shaker in het glas.
 4. Als laatste stap garneer je de Amaretto Sour met een dun schilletje sinaasappel.

Tip: Wil je de cocktail wat minder zoet maken? Voeg dan nog een deel Whisky toe, het liefst een Amerikaanse Bourbon. Op deze manier wordt de Amaretto Sour wat sterker, maar ook minder zoet.

De achtergrond van de Amaretto Sour cocktail

Amaretto is een zoete likeur met amandelsmaak uit Italie. Dit wordt gemaakt met behulp van pitten van amandelen. Meestal bevat de drank ongeveer 28% procent. 

De naam Amaretto is afgeleid van het Italiaanse woord amaro, wat ‘bitter’ betekend. Amaretto geef namelijk een bittere smaak.

Disaronno een amaretto, of toch niet?

Mensen denken vaak dat Disaronno een amaretto is. Officieel is dit het niet, omdat Disaronno bestaat uit amandel- en abrikozenpitten. Hierdoor hoort het niet bij de Amaretto likeuren, die gemaakt zijn van pitten van amandelen. Toch gebruiken wij stiekem Disaronno voor onze ‘Amaretto Sour’. Dit geeft namelijk de lekkerste resultaten.

Gerelateerde cocktails

Whiskey Sour

Whiskey Sour

Deze cocktail heeft een vergelijkbare zuurgraad en zoetheid als de Amaretto Sour en wordt gemaakt met bourbon, citroensap en suikersiroop.

Whiskey Sour recept

Lemon Drop Martini

Lemon Drop Martini

Deze cocktail heeft ook een zure en zoete smaak, vergelijkbaar met de Amaretto Sour. Het wordt gemaakt met wodka, citroensap en suikersiroop.

Lemon Drop Martini recept

Kir Royal

Kir Royal

Deze cocktail is een mix van champagne en crème de cassis, wat een zoetere en fruitigere smaak geeft dan de Amaretto Sour, maar kan toch goed passen vanwege de zoetheid en fruitige smaak.

Kir Royal recept