Amaretto Sour maken

De Amaretto Sour cocktail is gebaseerd op het eeuwenoude Sour cocktail recept. De basis van dit recept bestaat uit twee delen alcohol: een zoet deel en een zuur deel. Je kunt hierin variëren met soorten alcohol en andere ingrediënten. Bij de Amaretto Sour gebruiken we vanzelfsprekend een zoete Amaretto likeur, zoals Disaronno.

Amaretto Sour recept

Wil je zelf een Amaretto Sour maken? Zorg dan dat je de volgende ingrediënten in huis hebt.

Amaretto Sour ingrediënten

 • 50 ml Disaronno
 • 40 ml citroensap
 • 20 ml  Monin sucre
 • 20 ml Angostura Bitter
 • 1 eiwit
 • Sinaasappel schil
 • Een (rocks) glas

Bereidingswijze

 1. Vul een shaker met de bovenstaande hoeveelheden Disaronno, citroensap, Monin sucre, Angostura Bitters en eiwit.
 2. Begin met shaken en voeg vervolgens ijsklontjes toe. Hervat daarna het shaken totdat de shaker koud aanvoelt.
 3. Vul een (rocks) glas met ijsklonten en leg een zeefje op het glas. Schenk hierna de inhoud van de shaker in het glas.
 4. Als laatste stap garneer je de Amaretto Sour met een dun schilletje sinaasappel.

Tip: Wil je de cocktail wat minder zoet maken? Voeg dan nog een deel Whisky toe, het liefst een Amerikaanse Bourbon. Op deze manier wordt de Amaretto Sour wat sterker, maar ook minder zoet.

De achtergrond van de Amaretto Sour cocktail

Amaretto is een zoete likeur met amandelsmaak uit Italie. Dit wordt gemaakt met behulp van pitten van amandelen. Meestal bevat de drank ongeveer 28% procent. 

De naam Amaretto is afgeleid van het Italiaanse woord amaro, wat ‘bitter’ betekend. Amaretto geef namelijk een bittere smaak.

Disaronno een amaretto, of toch niet?

Mensen denken vaak dat Disaronno een amaretto is. Officieel is dit het niet, omdat Disaronno bestaat uit amandel- en abrikozenpitten. Hierdoor hoort het niet bij de Amaretto likeuren, die gemaakt zijn van pitten van amandelen. Toch gebruiken wij stiekem Disaronno voor onze ‘Amaretto Sour’. Dit geeft namelijk de lekkerste resultaten.

Gerelateerde cocktails

Whiskey Sour

Caipirinha

Pina Colada