Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Spanje

Mimosa maken

De Mimosa is het alcoholische drankje waarbij men er niet raar van opkijkt als je er in de ochtend al eentje in je handen heb. Deze frisse cocktail wordt dan ook gezien als het ultieme alcoholische drankje voor bij de brunch. En door de champagne vaak gezien als feestelijke versnapering. Het geelkleurige drankje heeft zijn naam te danken aan de Mimosa bloem, en is erg populair in Spaanse regio’s.

Cocktailset

Wil jij zelf een Mimosa maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Mimosa recept

Zelf een Mimosa maken? Zorg eerst voor de juiste ingrediënten in huis.

Mimosa ingrediënten

  • 60 ml verse sinaasappelsap
  • 60 ml mousserende wijn
  • 5 ml Cointreau

Bereidingswijze

  1. Het mooiste is het als je de Mimosa in een champagneglas kan serveren, zorg dus dat dee klaar staat.
  2. Schenk eerst de sinaasappelsap in het glas, daarna de champagne, dit zodat de schuimlaag van de champagne bovenin het glas komt te liggen.
  3. Roer de sinaasappelsap en de champagne langzaam door elkaar.
  4. Als laatste voeg je de Cointreau toe, en als kers op de taart kan je het drankje garneren met een sinaasappelschijfje of schil.

Het ontstaan van de Mimosa

Er gaan verschillende verhalen rond over de oorsprong van de Mimosa cocktail. Geen van deze theorieën zijn eigenlijk echt bewezen. De meest voorkomende theorieën zijn dat de oorsprong uit het middellandse zeegebied komt. Daar groeien de Mimosa planten. 

Het meest gehoorde verhaal is dat het vanuit Spanje komt, dit doordat de mensen in Spanje al eeuwenlang witte wijn drinken samen met verse vruchtensappen.

Je eigen smaak aan de Mimosa

Je kan een Mimosa op verschillende manieren bereiden, echter heeft het dan niet meer de benaming van de Mimosa. Je kan de champagne verwisselen door witte wijn, of de sinaasappelsap vervangen door een andere verse vruchten.

Voor de mensen die liever niet rond de brunch al alcohol hoeven te nuttigen, is er wel een alcoholvrije versie van de Mimosa.  Het enige wat je hoeft te doen is de champagne vervangen door een alcoholvrije mousserende wijn en de Cointreau vervangen door dezelfde hoeveelheid rode limonade.

De juiste gear

Voor de Mimosa cocktail heb je weinig gear nodig. Het enigste wat je nodig hebt zijn de barspoon en de jigger. Daarnaast drink je de Mimosa natuurlijk op z’n origineelst als je het uit een champagneglas drinkt.

Gerelateerde cocktails

Bellini

Bellini

Deze cocktail bestaat uit Prosecco en perzikpuree. Net als de Mimosa is het een bruisende en fruitige cocktail die perfect is voor brunch.

Bellini recept

Kir Royal

Kir Royal

Deze cocktail is gemaakt van champagne en crème de cassis, een likeur op basis van zwarte bessen. Het heeft dezelfde bruisende kwaliteit als de Mimosa en de zwarte bessenlikeur voegt een fruitige smaak toe.

Kir Royal recept

Sea Breeze

Sea Breeze

Hoewel beide cocktails fruitige smaken hebben, hebben ze toch een andere smaakprofiel, maar als je op zoek bent naar een alternatief voor de Mimosa, dan kan de Sea Breeze een leuke optie zijn.

Sea Breeze recept