Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Italië

Een lekkere Bellini cocktail? Dat is genieten. Een Bellini is een stijlvol drankje op elk feestje. Zelf aan de slag met een Bellini? Dat is helemaal niet moeilijk, iedereen kan het. We vertellen je er dan ook graag wat meer over.

Cocktailset

Wil jij zelf een Bellini maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Bellini cocktail maken

Een Bellini maken, dat begint met vullen van een wijnglas met ijs. Je kunt ook een speciaal Bellini glas nemen, maar dat is dus geen must. Vervolgens doe je er prosecco in, wat rijpe perzik in klaar. Jij hebt net met minimale moeite een Bellini gemaakt. Heerlijk fris in de zomer en bijvoorbeeld het perfecte alternatief voor een glaasje champagne.

Bellini cocktail recept

Over het recept van de Bellini kunnen we heel kort zijn. Je haalt een fles Martini Bellini in huis of prosecco, zorgt voor voldoende ijsblokjes en een rijpe perzik. Meer komt er bij het maken van een lekkere Bellini cocktail niet kijken. Shaken is zelfs niet nodig, waardoor werkelijk iedereen dit verfrissende drankje kan maken.

Bellini cocktail ingrediënten

  • 40 ml sap van perziken
  • 80 ml prosecco
  • garnering perzik

Bereidingswijze

  1. Vul een champagneglas met 1/3de perziksap. Ook perzikpuree is mogelijk. Wil je het liever wat zoeter, dan kan je hier nog wat suiker aan toevoegen.
  2. Voeg de prosecco zachtjes toe tot aan de rand van het glas
  3. Even roeren met een barlepel
  4. Een kwart perzik kan dienen als garnituur
  5. Eventueel kan er al finishing touch ook nog wat citroensap aan toegevoegd worden.

Deze cocktail valt snel en makkelijk te bereiden en er komt weinig vakkennis bij kijken. Ook jij kan ongetwijfeld deze cocktail perfect serveren.

Het ontstaan van de Bellini

De naam Bellini klinkt als een klok en het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze cocktail voor het eerst geschonken werd in Italië. Deze cocktail werd in Venetië bedacht en genoemd naar de Venetiaanse kunstenaar Giovanni Bellini, omdat de oranje kleur aan zijn schilderijen deed denken. De eerste Bellini werd vervolgens geschonken in Harry’s Bar in Rome. Dit moet ergens tussen 1934 en 1948 zijn geweest. Ondertussen worden Bellini’s wereldwijd geschonken, vaak met perzikpuree, wat in het originele recept werd opgenomen.

Verschillende Bellini variaties

Er zijn heel wat cocktails met prosecco, maar de Bellini Rosso met aardbeienpuree en varianten met zwarte bessen en mango zijn de bekendste. Wereldwijd vind je nog heel wat meer cocktails die schatplichtig zijn aan de Bellini.

Bellini Peach

Hoewel perzik ook in het originele recept van de Bellini zit, kun je er ook heel wat meer perzik of perziksap aan toevoegen. Zo ontpopt de Bellini zich tot een Bellini Peach. Lekker fris en fruitig.

Bellini Martini

Hoewel je een Bellini met prosecco kunt maken, heb je ook de specifieke Martini Bellini. Zo weet je meteen dat het met de smaak perfect zit. Deze drankgigant heeft niet voor niets een geweldige reputatie.

Bellini strawberry

Niet wild van perzik of wil je simpelweg eens een variant. Dan kun je ook aardbeien in plaats van perzik toevoegen aan je cocktail. Op die manier bereid je een lekkere Bellini strawberry cocktail. Wij raden alvast verse aardbeien aan tijdens het seizoen voor een optimale smaakbeleving.

Bellini prosecco met een manderijn partje

Een Bellini? Daar zit prosecco in. Dit is dus het originele recept. Het merk van prosecco maakt an sich niet uit, al raden we wel aan te investeren in kwaliteit. In deze cocktail vormt prosecco het hoofdbestanddeel, kiezen voor een goede prosecco is dus belangrijk. Doe ter decoratie een partje manderijn bovenop de cocktail.

Alcoholvrije bellini

Een echte vervanger voor prosecco zonder alcohol is er niet. Gelukkig is er vandaag de dag wel lekkere, alcoholvrije prosecco beschikbaar. Het smaakverschil is minimaal en toch heb je geen druppel alcohol binnen. Een smakelijke variant voor iedereen die geen alcohol wil. De bereidingswijze is hetzelfde als in het originele Bellini-recept.

Gerelateerde cocktails

Mimosa

Mimosa

Deze klassieke brunchcocktail heeft ook mousserende wijn als basis, maar in plaats van perzikpuree wordt er sinaasappelsap gebruikt.

Mimosa recept

Kir Royal

Kir Royal

Deze cocktail heeft dezelfde basis als Bellini, namelijk mousserende wijn, maar in plaats van perzikpuree wordt er crème de cassis (zwarte bessenlikeur) aan toegevoegd.

Kir Royal recept

Lillet cocktail

Lillet cocktail

Deze cocktail is gemaakt met Lillet Blanc, een Franse aperitiefwijn, en mousserende wijn. Het heeft een fruitige en bloemige smaak die vergelijkbaar is met die van Bellini.

Lillet cocktail recept