Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Frankrijk

Kir Royal maken

Stijlvol nippen op een receptie of ‘s avonds in de bar? Met een Kir Royal in de hand kan het. Deze cocktail is ontzettend populair bij vrouwen en daar hebben de bruisende bubbels in deze cocktail ongetwijfeld wat mee te maken. Een Kir Royal is een topper op elk feest en wordt meestal als aperitief gedronken al kan je er ook gerust een avondje op gaan stappen. Geniet van champagne en crème de cassis en je bent even helemaal van de wereld. Het leven mag af en toe stevig bruisen, toch?

Cocktailset

Wil jij zelf een Kir Royal maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Kir Royal recept

Kir Royal gaat al heel wat jaren mee en valt heel eenvoudig te bereiden. Ook jij kunt gegarandeerd een perfecte Kir Royal aan je gasten serveren.

Kir Royal ingrediënten

  • 20 ml crème de cassis
  • 120 ml champagne
  • 1 kumquat

Bereidingswijze

  1. Neem een champagneglas
  2. Giet de crème de cassis in het champagneglas
  3. Vul het glas vervolgens verder met champagne
  4. Even roeren om beide goed te mengen
  5. Garneren kan met een kumquat, als alternatief kunnen er ook besjes of framboosjes gebruikt worden.

Je merkt het, een eenvoudige cocktail die makkelijk te maken valt. De Kir Royal is zeker ook met de feestdagen een echt toppertje en ideaal om thuis te serveren tijdens een feestje.

Het ontstaan van de Kir Royal

De Kir Royal is eigenlijk niets anders dan een variant op de traditionele Kir. Dit is witte wijn, gecombineerd met een zwart bessen likeur die ook wel crème de mure genoemd wordt. Dit heeft wel wat weg van cassis maar is toch net even wat anders. Omdat het drankje wat koninklijker mocht wordt bij de Kir Royal de witte wijn vervangen door champagne, het is maar één keer feest, toch? Wanneer deze variant voor de eerste keer werd geserveerd is niet geweten, maar wij gokken dat het vanaf de eerste keer een instant succes was. Ook vandaag de dag nog is deze cocktail populair bij feestelijke aangelegenheden.

Verschillende Kir Royal variaties

Het bekendste alternatief is uiteraard de klassieke Kir die met witte wijn wordt bereid en aan de basis ligt van deze cocktail. Andere champagne cocktails zijn ook verkrijgbaar, denk maar aan combinaties met lychee, passievrucht of hibiscus siroop. Let op want champagne cocktails kunnen er stevig inhakken en snel naar het hoofd stijgen.

Gerelateerde cocktails

Bellini

Bellini

Net als de Kir Royal is de Bellini een sprankelende cocktail op basis van mousserende wijn, maar in plaats van crème de cassis wordt er perzikpuree aan toegevoegd.

Bellini recept

Mimosa

Mimosa

Een andere populaire brunchcocktail die lijkt op de Kir Royal is de Mimosa, die ook mousserende wijn bevat, maar in plaats van crème de cassis sinaasappelsap wordt toegevoegd.

Mimosa recept

Screwdriver

Screwdriver

Beide drankjes zijn ook populair tijdens brunches of informele bijeenkomsten. Een ander gemeenschappelijk kenmerk is dat ze allebei een fruitig en verfrissend karakter hebben.

Screwdriver recept