Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Verenigde Staten

Martini maken

De meest klassieke cocktail die er is? Dat moet misschien wel een Martini zijn. Deze iconische cocktail is vaak de eerste die liefhebbers drinken en is super toegankelijk. Mode heeft geen vat op deze cocktail die wel eeuwig jong lijkt te blijven. Wereldwijd scheert deze cocktail nog steeds hoge toppen en je vindt geen bar zonder. De perfect mix tussen gin en/of wodka en droge witte vermout blijft charmeren en de smaakpapillen triggeren. Geniet van de ultieme Martini of een variant en ervaar zelf de smaaksensatie. James Bond mag zijn cocktail dan wel shaken not stirred willen, technisch gezien is stirred beter én lekkerder.

Cocktailset

Wil jij zelf een Martini maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Martini recept

Zelf de classic onder de klassiekers bereiden. In geen tijd tover jij een perfecte Martini in je glas. Moeilijk is het niet, maar wel lekker!

Martini ingrediënten

  • 60 ml dry gin
  • 30 ml witte vermouth
  • 3 olijven

Bereidingswijze

  1. Koel een Martiniglas vooraf met wat ijs
  2. Neem de mengbeker met ijs
  3. Doe er de gin en vermouth in
  4. Roer met een barlepel tot alles ijskoud wordt
  5. Schenk met een strainer uit in het glas
  6. Voeg op een prikkertje de olijven toe

Het ontstaan van de Martini

Over de oorsprong van de Martini bestaan heel wat verhalen, maar welk verhaal klopt is voor ons ook een raadsel. Het meest aannemelijke dat de Martini is ontstaan uit de Manhattan. Dit was een cocktail met jenever/gin, rode vermouth, curaçao en orange bitters. De eerste recepten van de Martini duiken alvast op rond 1880, al waren deze zeker nog niet ‘dry’. De eerste dry gins kwamen er pas in de 20ste eeuw. Vooral in de jaren ‘50 werd de Martini populair en het was James Bond die het beslissende zetje gaf met zijn Vesper Martini.

Verschillende Martini variaties

Een eerste die wel al vernoemd hebben is de Vesper Martini met wodka. Verder zijn er ook zoetere varianten zoals de Espresso Martini en de Strawberry Martini, al hebben die weinig met het origineel te maken. Probeer zeker ook eens de Pornstar Martini, de Martini Bianco met gin of één van de alcoholvrije varianten.

Gerelateerde cocktails

Vesper Martini

Vesper Martini

Deze cocktail bevat gin, wodka en Lillet Blanc en is erg vergelijkbaar met de klassieke Martini.

Vesper Martini recept

Gibson cocktail

Gibson cocktail

Een Gibson cocktail is eigenlijk een droge Martini met een kleine toevoeging van augurkenvocht, wat zorgt voor een licht zure smaak.

Gibson cocktail recept

Lemon Drop Martini

Lemon Drop Martini

Deze cocktail bevat wodka, triple sec en verse citroensap, en lijkt op de Martini vanwege de heldere kleur en de sterke smaak.

Lemon Drop Martini recept