Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Engeland

Gin Tonic maken

De Gin Tonic is een van de meest populaire, en tevens meest veelzijdige cocktail die er is. Het leuke aan de Gin Tonic is dat je hem op heel veel verschillende manieren kan maken. Ook is die heel makkelijk te maken, ideaal dus voor een gezellige cocktailavond!

Cocktailset

Wil jij zelf een Gin Tonic maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Gin Tonic recept

Zelf een Gin Tonic maken? Zorg eerst voor de juiste ingrediënten in huis.

Gin Tonic ingrediënten

 • 40 ml Gin
 • 120 ml Tonic
 • Garnering naar keuze

Bereidingswijze

 1. Als eerste zorg je ervoor dat je het glas tot onder de rand vult met ijs vult.
 2. Voeg de gin toe, zorg dat er geen water meer in het glas ligt van het ijs.
 3. Afhankelijk van de garnering, voeg je deze toe. Limoen, citroen etc voeg je nu toe. (2 partjes uitknijpen) Garneringen als komkommer en vanillestokjes voeg je als laatste toe.
 4. Schenk de Tonic erbij tot aan de rand van het glas.
 5. Eventuele garnering als rozemarijn, basilicum etc. als toevoegen.

Het ontstaan van de Gin Tonic

De Gin Tonic bestaat al enkele eeuwen en werd voor het eerst gebruikt door het Britse leger. De Tonic hoe die toen gemaakt werd bevatte een bepaalde stof genaamd kikine, deze stof was een goede stof tegen malaria. De soldaten voegde daar Gin, suikerwater en limoensap aan toe om het smakelijker te maken. Tegenwoordig is de gin van zichzelf al een stuk zoeter.

Verschillende Gin Tonic variaties

Het is lastig om een lijst te maken met verschillende variaties. Je kan de Gin Tonic namelijk op ontelbaar mogelijke manieren maken. Dit komt door de soorten Gin en de soorten Tonic die je hebt, en de verschillende garneringen die je hierbij kan toepassen.

Je kan de soorten Gin en de soorten Tonic opdelen in 4 smaken soorten:

 • kruidig
 • zoet
 • bloemig
 • citrus

Hieruit kan je dus oneindig veel soorten Gin’s en Tonic’s combineren, met elk een ander type garnering.

Gerelateerde cocktails

Gin Rickey

Gin Rickey

Deze cocktail is vergelijkbaar met een gin tonic omdat het ook gin en limoensap bevat, maar in plaats van tonic water wordt er sodawater gebruikt.

Gin Rickey recept

Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato

Deze cocktail is niet helemaal hetzelfde als een gin tonic, maar het bevat wel gin en heeft ook een bittere smaak vanwege de Campari. In plaats van tonic wordt er hier mousserende wijn gebruikt.

Negroni Sbagliato recept

Ramos Gin Fizz

Ramos Gin Fizz

Deze cocktail lijkt ook op een gin tonic omdat het gin, citroensap en sodawater bevat, maar het heeft een wat meer romige textuur omdat er ook eiwit aan wordt toegevoegd.

Ramos Gin Fizz recept