We zien het tegenwoordig steeds vaker: mooie cocktails met een mooie witte schuimrand erop. Dit effect wordt veelal gecreëerd door eiwit toe te voegen aan de cocktail. Het klinkt een beetje gek, maar het geeft een heel romig en mooi effect. Waarom werd er ooit voor eiwit gekozen hiervoor? Wij leggen het je uit. 

Je moet het even durven, maar cocktails shaken met eiwit zorgt voor bijzonder resultaat. 

Waarom wordt er eiwit gebruikt in cocktails?

Als je houdt van een creamy textuur en een chique schuimrand, dan is eiwit het juiste ingrediënt om toe te voegen. Aangezien het geen smaak heeft en gemakkelijk opklopt in shaker, is eiwit het uitgewezen ingrediënt. Je kunt het eiwit meteen toevoegen in de shaker en het opkloppen tijdens het shaken van je drankje. Let er hierbij wel op dat je lang genoeg schudt, zodat al het eiwit opgeschuimd is. Meestal is 30 seconde per drankje voldoende. Hierna laat je het mengsel door de strainer in je glas gaan, zodat de textuur zijdezacht blijft. 

Je kunt het eiwit ook eerst zelf opkloppen en naderhand aan de cocktail toevoegen. Dit noem je ook wel een dry shaking. 

Cocktails met eiwit

Er zijn tientallen creaties waarin eiwit wordt gebruikt. Hieronder vind je enkele van onze favorieten. 

Pornstar Martini

De Pornstar Martini heette ooit de Maverick Martini. Maar door het seksuele karakter van dit drankje veranderde de naam al snel. In een Pornstar Martini gaat passievrucht likeur, vodka, vanille, passievruchtsap en uiteraard eiwit. Goed shaken en genieten maar. 

White Lady

Als je houdt van iets fris, maar wel romigs, dan is de White Lady een goede optie. In de White Lady gaat gin, cointreau, citroensap en eiwit. Goed schudden, strainen en giet het vervolgens in een mooi martiniglas. 

Whiskey Sour

Deze cocktail heeft de perfecte mix van zoet, zuur en sterk. Deze cocktail bestaat uit whiskey citroensap, suikersiroop, eiwit en angostura bitters. Het drankje is geliefd onder zowel mannen als vrouwen.