Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Whiskey Sour maken

Op zoek naar een lekkere whiskey cocktail die de perfecte balans vindt tussen zoet en zuur en je helemaal van je sokken blaast? Dan moet je zeker je lippen eens aan Whiskey Sour zetten. Deze cocktail waar naast whiskey ook citroensap, suiker en een scheutje eiwit een belangrijke rol inspelen drink je uit een klassiek whiskeyglas en vergt verder weinig tierelantijnen. Een klassieker om van te genieten en dat al tientallen jaren lang.

Cocktailset

Wil jij zelf een Whiskey Sour maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Whiskey Sour recept

Wil jij deze klassieker onder de cocktails op een perfecte manier serveren? Wij geven je alvast het klassieke recept mee waarmee je gegarandeerd scoort.

Whiskey Sour ingrediënten

 • 60 ml whiskey (bourbon)
 • 30 ml vers citroensap
 • 15 ml Monin suikersiroop
 • 1 scheutje Angostura bitter
 • 1 eitje

Bereidingswijze

 1. Scheid het eiwit van het eigeel en bewaar enkel het eiwit om in de cocktail te verwerken
 2. Gebruik een shaker, zonder ijs
 3. Voeg eerst de whiskey toe en vervolgens de suikersiroop
 4. Knijp de citroen in de shaker uit en voeg het eiwit toe
 5. Shake en voeg vervolgens ijs toe en shake nog eens. Op die manier komt er een frostlaagje op de shaker te liggen
 6. Schenk de mix uit in een whiskeyglas. Schenk ook het ijs uit.
 7. Garneren kan met een cocktailkersje

Ook jij kan deze klassieker perfect bereiden, al kan het frostlaagje op de cocktail wel een uitdaging vormen.

Het ontstaan van de Whiskey Sour

De oorsprong van deze cocktail zou bij de Britse Royal Navy liggen. In de 17de en 18de eeuw lengden zij hun witte rum aan met citroensap om hun door scheurbuik geteisterde bemanning wat op te kikkeren. De eerste sour-recepten werden dan weer gepubliceerd in 1862 door Jerry Thomas, één van de pioniers op het gebied van cocktails. De sprong van andere dranken naar whiskey was klein en de Whiskey Sour begon aan zijn populaire carrière.

Verschillende Whiskey Sour variaties

Een andere bekende whiskey cocktail is de Old Fashioned, die al evenveel fans heeft als de Whiskey Sour. Er zijn echter ook varianten met blauwe bessen, extra honing, granaatappel, met kruiden en ga zo maar door. Tientallen varianten, de ene al origineler dan de andere vallen te verkrijgen. Probeer zeker eens wat cocktails op basis van whiskey om te ontdekken welke je lust.

Gerelateerde cocktails

Amaretto Sour

Amaretto Sour

Deze cocktail lijkt sterk op een Whiskey Sour, maar gebruikt Amaretto (een amandellikeur) in plaats van whisky. Beide cocktails bevatten citrus en suiker, wat resulteert in een zoetzure en verfrissende smaak.

Amaretto Sour recept

Whiskey Smash

Whiskey Smash

De Whiskey Smash heeft veel gemeen met de Whiskey Sour. Beide bevatten whisky, citrus en suiker. Het belangrijkste verschil is dat de Whiskey Smash munt bevat, wat een extra verfrissende smaak geeft.

Whiskey Smash recept

Gin Gimlet

Gin Gimlet

Hoewel de Gin Gimlet gin in plaats van whisky gebruikt, is de smaak en textuur vergelijkbaar met een Whiskey Sour. Beide cocktails bevatten citrus en suiker en worden vaak geserveerd tijdens dezelfde gelegenheden.

Gin Gimlet recept