Tijd: 5 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: New York

Zin om een whiskycocktail te maken of wil je een beginnende whiskydrinker verrassen met een lekkere cocktail? Dan zit je goed met de Whiskey Smash. Bij deze cocktail ga je aan de slag met stukjes limoen, dus er is wel enige vaardigheid vereist.

Cocktailset

Wil jij zelf een Whiskey Smash maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Whiskey Smash maken

Er zijn wel wat vaardigheden vereist om een goede Whiskey Smash te maken. Maar pak je het goed aan, dan krijg je een verfijnde cocktail die bij iedereen in de smaak valt. Al heel wat jaren gaat deze cocktail mee en er zijn heel wat liefhebbers van het drankje.

Whiskey Smash recept

An sich verschilt het recept van de Whiskey Smash niet zo gek veel van dat van de whiskey sour. Bourbon, siroop en hele stukjes limoen vormen de basis van deze lekkere cocktail. Het maken vergt wat oefening, maar iedereen kan deze cocktail snel in de vingers krijgen, mits wat oefening. Het gaat om een verfrissende cocktail die zowel voor als na het eten tot zijn recht komt.

Whiskey Smash ingrediënten

 • 4 eetlepels whiskey
 • ¼ limoen in 2 partjes
 • 5 muntblaadjes
 • 2 eetlepels esdoornsiroop
 • bruiswater
 • ijs

Bereidingswijze

 1. Stop de muntblaadjes in een shaker en stamp ze fijn
 2. Doe er de limoenpartjes bij en stamp deze ook fijn
 3. Doe er de whiskey en siroop bij en vul de shaker met ijs
 4. Goed schudden en serveren
 5. Top af met bruiswater en crushed ijs

Waar komt de Whiskey Smash vandaan?

In 1887 dook deze cocktail op The Bartenders Guide. De legendarische bartender Dale DeGroff zou deze cocktail beginnen serveren in de Rainbow Room in New York, waardoor de cocktail immens populair werd. Hij gebruikt bourbon, maar ook andere varianten zijn in omloop.

Gerelateerde cocktails

Mojito

Mojito

De Mojito is een rumcocktail die qua smaak en textuur vergelijkbaar is met een Whiskey Smash. Beide cocktails bevatten munt, suiker en citrus, waardoor ze fris en verfrissend zijn.

Mojito recept

Whiskey Sour

Whiskey Sour

De Whiskey Sour is een andere whiskycocktail die qua smaak en textuur lijkt op een Whiskey Smash. Beide cocktails bevatten whisky, citrus en suiker, maar de Whiskey Sour bevat geen munt.

Whiskey Sour recept

Gin Rickey

Gin Rickey

Hoewel het een andere basisalcohol gebruikt, is de Gin Rickey qua smaak en textuur vergelijkbaar met een Whiskey Smash. De Gin Rickey bevat gin, limoensap en sodawater, wat resulteert in een verfrissende en citrusachtige cocktail die geschikt is voor dezelfde gelegenheden als een Whiskey Smash.

Gin Rickey recept