Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Brazilië

Caipirinha maken

De Caipirinha is dé Braziliaanse batidas cocktail. Bij het drinken van deze cocktail komt de samba in je naar boven en worden je heupen losser. Het grote voordeel van de Caipirinha is dat je slechts 4 elementen nodig hebt: cachaça, ijs, suiker en limoen. Deze 4 ingrediënten toveren gezamenlijk de Zuid-Amerikaanse invloeden in je naar boven en staat bekend om de lage, brede glazen met één of twee korte rietjes. Lees hier hoe je de perfecte Caipirinha maakt.

Cocktailset

Wil jij zelf een Caipirinha maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Caipirinha recept

Wil je zelf een Caipirinha cocktail maken? Zorg dan dat je de volgende ingrediënten in huis hebt.

Caipirinha ingrediënten

  • 45 ml Cachaça
  • limoen
  • 1 of 2 theelepels suiker
  • ijsklonten

Bereidingswijze

  1. Pak je limoen en je theelepels suiker.
  2. Stamp het fijn.
  3. Pak nu de ijsklonten erbij.
  4. Zorg ervoor dat de ijsklonten lekker gecrushed zijn.
  5. Schenk de 45 ml Cachaça en kleed je glas aan met een stukje limoen
  6. Geniet!

Tip: Zet alvast de bijpassende muziek aan en stamp hierop je limoen en suiker fijn. Het is bewezen dat dit voor extra samba in de cocktail zorgt!

Het ontstaan van de Caipirinha

De Caipirinha was vroeger de kuur tegen de griep. Vanuit de boerenvelden in Sao Paolo is deze cocktail de wereld ondertussen al rondgegaan. De naam Caipirinha komt dan ook van de plek van herkomst, caipira staat voor de mensen onderaan de samenleving. De mensen van de boerenvelden. Deze cocktail is te vinden in vrijwel iedere barbecue in Brazilië en ook in de restaurants en cafés is de Caipirinha terug te vinden. Waar het vroeger de kuur was tegen de griep, is de Caipirinha tegenwoordig vooral voer voor een kater.

Verschillende Caipirinha variaties

De Caipirinha is ondertussen wereldberoemd en hierdoor zijn er ook verschillende soorten van de cocktail ontstaan. Wees niet bang om je eigen twist te geven aan de Caipirinha, je bent namelijk niet de eerste. Hieronder staan een paar variaties:

Caipiroska (Russisch)

Aan de naam af te lezen weet je wat je te doen staat. Je vervangt de Cachaça met wodka. Daarnaast vervang je de helft van je limoen met aardbeien. Vashe zdorov’ye!

Wine not?

Vervang de Cachaça met wijn, aan te raden voor een iets rustiger en romantische avond.

Made in Japan

Ditmaal vervang je de Cachaça met sake en vervang je de limoen met kiwi.

Gerelateerde cocktails

Mojito

Mojito

Beide cocktails hebben als basis een heldere drank, munt en limoen en worden geserveerd in een laag glas met crushed ice.

Mojito recept

Daiquiri

Daiquiri

Net als de Caipirinha is de Daiquiri een klassieke cocktail uit Latijns-Amerika, en bevat ook limoen en suiker. Het enige verschil is dat rum de basis van de Daiquiri is in plaats van Cachaça.

Daiquiri recept

Margarita

Margarita

Net als de Caipirinha is de Margarita een eenvoudige en verfrissende cocktail die limoensap en suiker bevat, maar dan met tequila in plaats van Cachaça.

Margarita recept