Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Mexico

Margarita maken

De Margarita is een van de populairste cocktails ter wereld. Tequila liefhebbers zullen deze cocktail fantastisch vinden. Een voordeel van de Margarita is dat het zeer gemakkelijk te maken is. Je hebt tenslotte ook maar drie ingrediënten nodig: tequila, Cointreau (een sinaasappel likeur) en limoensap. Om het helemaal af te maken wil je natuurlijk ook het welbekende zoutrandje op het glas. Lees hier hoe je de perfecte Margarita maakt.

Cocktailset

Wil jij zelf een Margarita maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Margarita recept

Wil je zelf een Margarita cocktail maken? Zorg dan dat je de volgende ingrediënten in huis hebt.

Margarita ingrediënten

 • 45 ml tequila blanco
 • 30 ml Cointreau
 • 30 ml  limoensap
 • 5 ml suikersiroop
 • limoen
 • grof zeezout
 • glas
 • ijsklonten

Bereidingswijze

 1. Maak de rand van het glas nat met limoensap. Dip vervolgens het glas omgekeerd in een schoteltje met zeezout.
 2. Voeg de bovengenoemde hoeveelheden tequila, Cointreau, limoensap en suikersiroop toe in een shaker.
 3. Vul de shaker aan met ijsklonten en begin hard te shaken.
 4. Strain tot slot de cocktail in het voorbereide glas.
 5. Garneer de Margarita met een limoenpartje.

Tip: Een frozen Margarita wordt ook veel gedronken. Hiervoor doe je de tequila, Cointreau, limoensap en suikersiroop in een blender. Vervolgens voeg je nog veel ijsklontjes toe, zodat het wat dikker wordt.

Het ontstaan van de Margarita

De Margarita zou bedoeld zijn om op een nettere manier tequila te drinken. Het was voor de rijke Amerikanen die naar Tijuana in Mexico kwamen. Normaliter drinken de Mexicanen tequila door zout op te likken en vervolgens een shot tequila te nemen. Dit wordt afgesloten door limoensap uit een limoen te zuigen. 

Het verhaal hoe Margarita echt is ontstaan zou zich afspelen in Ensenada (Mexico) door een heuse Don Carlos. Hij zou aan het experimenteren zijn met smaken en zocht mensen om zijn resultaten aan te laten proeven. Carlos schonk een mengsel met gelijke delen van tequila, sinaasappel likeur en limoen. De naam Margarita zou zijn vernoemd naar de naam van het eerste proefpersoon.

Verschillende Margarita variaties

Met de Margarita kun je heel veel kanten op. Je kan zelfs rode, blauwe of gele versies van deze populaire cocktail maken. Daarnaast kun je ook variëren in het strooisel wat je op de rand van het glas doet. Hieronder staan een paar variaties:

Strawberry Margarita

Gebruik voor deze variatie een blender met daarin tequila (45 ml), Cointreau (20 ml), limoensap (25 ml) en 4 aardbeien. Dit vervolgens blenden en garneren met aardbei.

Blue Margarita

Begin weer als eerst met het randje van zout, door de manier in de bereidingswijze. Shake tequila (45 ml), Blue Curacao (20 ml) en limoensap (50 ml). Tot slot garneren met een sinaasappel of limoenschijf.

Pineapple Margarita

Doe in plaats van zout cajun kruiden op de rand van het glas. Shake daarna tequila (45 ml), ananassap (45 ml), Cointreau (20 ml) en limoensap (25 ml). Vervolgens garneren met een ananasschijfje.

Gerelateerde cocktails

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise

Beide cocktails bevatten tequila en sinaasappelsap, maar de Tequila Sunrise heeft ook grenadine en cranberrysap voor extra zoetheid en kleur.

Tequila Sunrise recept

Daiquiri

Daiquiri

Beide cocktails bevatten citrus (limoensap voor de Margarita en limoen of citroensap voor de Daiquiri) en rum. De Daiquiri heeft echter geen zoutrandje en bevat suikersiroop voor extra zoetheid.

Daiquiri recept

Mezcal Margarita

Mezcal Margarita

Bevat ook tequila, maar in plaats van Triple Sec, wordt mezcal gebruikt voor extra rokerige smaken.

Mezcal Margarita recept