Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Verenigde Staten

Een lekker zomerse cocktail die altijd smaakt, zeker op vakantie of als je het dagje rustig aan doet. Deze cocktail smaakt heerlijk op een terrasje of op festivals. De smaken krijg je meestal zonder problemen goed, je moet vooral wat oefenen met de kleurtjes.Het recept is eenvoudig, maar we verklappen het je graag zodat ook jij van deze goddelijke cocktail kunt nippen. Laat die zon maar onder gaan!

Cocktailset

Wil jij zelf een Tequila Sunrise maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Tequila Sunrise cocktail maken

Een heerlijke Tequila Sunrise cocktail maken? Dat is niet zo moeilijk. Het recept van een Tequila Sunrise is vrij eenvoudig, maar als je het goed doet, krijg je wel een fraai resultaat. Deze cocktail matcht perfect met een zonnige dag. Doe tequila, vruchtensap in een shaker, shake en voeg wat grenadine toe. Deze grenadine zal naar de bodem zakken, wat voor een leuk resultaat zorgt. Afwerken kun je het Tequila Sunrise recept met een schijfje sinaasappel. Voor de rest is het nu enkel genieten.

Tequila Sunrise recept

Een Tequila Sunrise uit je shaker schudden? Daar heb je niet veel voor nodig, met de onderstaande ingrediënten lukt het je.

Tequila Sunrise ingrediënten

  • 30 ml Tequila
  • 60 ml Sinaasappelsap
  • 10 ml Grenadine
  • Sinaasappelpartje als garnituur
  • Ijsblokjes

Bereidingswijze

  1. Neem een longdrinkglas en vul dit met ijs
  2. Giet de tequila in het glas en vul het glas vervolgens met sinaasappelsap
  3. Voeg de grenadine toe in het midden van het glas en roer niet
  4. Even wachten op de mooie gloed en ondertussen kun je garneren met het sinaasappelpartje. Ook rood fruit is mogelijk om de cocktail nog een extraatje te geven.

Tip: Zorg dat je niet roert als je de grenadine aan deze cocktail toevoegt, want dan krijg je niet die typische mooie gloed. Even oefenen kan nodig zijn.

Het ontstaan van de Tequila Sunrise

Hoewel je zou verwachten dat de Tequila Sunrise in Mexico is ontstaan, blijkt dit niet het geval. Het recept ontstond in de jaren ‘30 in Phoenix (Arizona) in de Verenigde Staten. De cocktail werd pas razend populair in de jaren ‘70 in California. Vooral The Rolling Stones zouden de populariteit van deze cocktail een duwtje in de rug gegeven hebben. Het feit dat als je de cocktail goed maakt, de kleurenpracht wel wat lijkt op een prachtige zonsopgang, verklaart de naam van dit lekkere, maar pittige drankje.

Verschillende Tequila Sunrise variaties

Er zijn heel wat alternatieven voor de Tequila Sunrise, we zetten er een 5-tal voor je op een rijtje. Ga je voor de Tequila Sunset dan kies je voor zwarte bessen brandy in plaats van grenadine. Bij een Vodka Sunrise wordt de tequila vervangen door vodka. Een Florida Sunrise bevat niet enkel appelsiensap, je doet er ook ananassap bij. Een Caribbean Sunrise bevat dan weer rum in plaats van tequila. Tot slot geven we je ook nog de Southern Sunrise mee, waarin Southern Comfort whisky de plaats inneemt van tequila.

Tequila Sunrise mocktail

Drink je je Tequila Sunrise liever zonder alcohol, dan moet je zeker de Tequila Sunrise mocktail eens proberen. Meng appelsiensap met limoensap, grenadine en een non-alcoholisch tequila alternatief. In de supermarkt vind je ongetwijfeld siroop die voldoet. Een geweldige dorstlesser in de zomer die je het best met een aantal ijsblokjes drinkt.

Gerelateerde cocktails

Sex on the Beach

Sex on the Beach

Deze fruitige cocktail heeft een vergelijkbaar kleurverloop als de Tequila Sunrise en bevat wodka, perziklikeur, sinaasappelsap en cranberrysap. Hoewel de basisalcohol anders is, delen beide cocktails sinaasappelsap als een belangrijk ingrediënt en zijn ze geschikt voor dezelfde gelegenheden.

Sex on the Beach recept

Malibu Sunset

Malibu Sunset

Dit is een andere fruitige cocktail met een kleurverloop, vergelijkbaar met de Tequila Sunrise. Het bevat Malibu-rum, ananassap, grenadine en ijs. Hoewel het geen tequila bevat, heeft het een vergelijkbaar visueel effect en wordt het ook vaak geserveerd tijdens zomerse gelegenheden.

Malibu Sunset recept

Screwdriver

Screwdriver

Hoewel de Screwdriver niet het kleurverloop heeft van een Tequila Sunrise, is het een eenvoudige en fruitige cocktail die sinaasappelsap als belangrijkste ingrediënt deelt. Het bevat wodka en sinaasappelsap, waardoor het een geschikte optie is voor dezelfde gelegenheden waar je een Tequila Sunrise zou drinken.

Screwdriver recept