Het ziet er prachtig uit, zo’n drankje met meerdere laagjes. Ervaren bartenders weten zonder moeite een kunstwerkje te maken van verschillende dranken. Met een beetje hulp van de zwaartekracht en een barlepel kan jij dit thuis ook. Hoe ontstaan laagjes in een cocktail of shot? Wij leggen het je uit. 

Binnen no time ben jij een pro in het maken van cocktails. 

Hoe ontstaan laagjes in een cocktail?

Wat veel mensen denken, is dat deze laagjes vanzelf ontstaan door een drank die zich scheidt. Maar de laagjes worden door de bartender met veel zorg gecreëerd. Doordat de verschillende dranken een andere dichtheid hebben drijven deze als het ware op elkaar. De dranken met een hogere dichtheid zinken naar de bodem, terwijl de dranken met een lagere dichtheid blijven drijven. Hierdoor ervaar je de cocktail ook anders dan normaal. Je proeft ieder laagje afzonderlijk, waarna de smaken samenkomen in je mond. 

Zo creëer je zelf laagjes in een drankje

Met een barlepel plaats je de dranken gemakkelijk ‘op’ elkaar. Wij vertellen je hoe je dat doet. Voordat je begint moet je weten wat de dichtheid is van de dranken die je gebruikt. Je kunt dit online opzoeken, maar je kunt ook de handige vuistregel gebruiken: hoe meer suiker hoe zwaarder, en hoe meer alcohol hoe lichter. Je begint met de zwaarste drank, hiervan giet je een laagje in het glas. Hoe smaller het glas is, hoe makkelijker het layeren gaat. Een shotglas is perfect hiervoor. 

Nadat je de bodemlaag hebt ingeschonken is het tijd voor de tweede laag. Gebruik een barlepel of een theelepel en zet deze strak tegen de rand van het glas met de bolle kant omhoog. Het liefst zo dicht mogelijk bij het oppervlakte van de vloeistof. Giet langzaam de drank over de lepel zodat er een tweede laag ontstaat. Deze stap herhaal je net zo vaak totdat je het gewenste aantal laagjes hebt. 

Drankjes met laagjes

Er zijn tientallen prachtige cocktails om met laagjes te maken. Zoals het Raket-shotje. Deze bestaat uit limoncello, sinaasappelsap en aardbeien wodka. Of bijvoorbeeld de Regenboog Paradise cocktail, met grenadinesiroop, ananassap, Malibu en  blue curacao. De mogelijkheden zijn eindeloos. Veel succes met layeren!