Cocktails zijn heerlijk, maar soms is het geen moment voor alcohol. Gelukkig zijn er daarom mocktails: heerlijke drankjes die geen alcohol bevatten. Deze alcoholvrije creaties smaken net als ‘echte’ cocktails. Echter, na tien van deze drankjes loop je nog steeds recht. Maar waar komt de naam mocktail vandaan? Wij vertellen het je. 

Omdat alcoholvrije cocktails zo populair werden kregen ze zelfs hun eigen naam: de mocktail. 

Waar komt de naam mocktail vandaan?

De naam laat zich makkelijk uitleggen. In het Engels betekent ‘mock’ namelijk ‘nep’. En aangezien deze cocktails geen alcohol bevatten, worden ze soms gezien als nep cocktails. Mocktails, dus. Op de kaart van restaurants en bars staan alcoholvrije cocktails vaak aangeduid als mocktail of virgin cocktail. 

Recepten voor mocktails

Deze heerlijke drankjes kan je op ieder moment drinken. 

Virgin Mojito

Simpel en verfrissend, dat is de Virgin Mojito. Dankzij de munt en limoen smaakt ‘ie net als de echte. Doe wat bruiswater of Sprite, met ijs munt en limoen in een glas voor de alcoholvrije variant van de classic Mojito. Voor een extra touch kan je er ook ander fruit naar voorkeur aan toevoegen.

Orange Zip

Nog zo’n zomerse mocktail is de Orange Zip. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig: 150 ml grapefruitsap, 60 ml sinaasappelsap, een scheutje citroensap, een scheutje grenadine siroop. Meng de sappen in een glas en voeg flink wat ijs toe voor een verkoelend effect. 

Banana Mocktail

Als je fan bent van creamy en zoete drankjes, dan ga je deze fantastisch vinden. Hoe maak je deze? Pel een banaan en snijd deze in stukjes. Pureer de banaan met een halve eetlepel pindakaas, 25 gram poedersuiker en een eetlepel honing. Crush wat ijs en voeg alles samen in een mooi glas. Cheers!

Alcoholvrije Sangria

Over zomerse drankjes gesproken: heb je weleens alcoholvrije sangria geprobeerd? Deze maak je natuurlijk niet per glas, maar per kan. Wat gaat erin? Een liter passievruchtsap, twee liter bruiswater, een gesneden kiwi, een gesneden sinaasappel, een gesneden limoen en een kopje cranberries.