Een cocktail drinken in een bar is leuk, maar zélf cocktails maken is nog veel leuker. Hier komen wel een aantal attributen bij kijken. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de cocktailshaker, maar er zijn nog veel meer tools die het jou – als bartender at home – veel makkelijker maken. Wat heb je nodig om cocktails te maken? Je vindt alle tools hieronder. 

Van jigger tot muddler: wij vertellen je hoe je deze handige tools gebruikt. 

Wat heb je nodig om cocktails te maken?

Deze attributen zorgen ervoor dat jouw drankjes smaken als in een professionele bar. 

  1. De Shaker

Deze kennen we allemaal wel. Wanneer een cocktail meerdere soorten alcohol bevat komt de shaker goed van pas. Er zijn meerdere soorten shakers: de cobbler, de tin-on-tin, de Boston shaker en de Parisian shaker. Als je net begint met het shaken van cocktails, dan is de cobbler een toegankelijke keuze. 

  1. De Jigger

Bartenders die jaren in het vak zitten, die tellen hun shots. Maar voor starters zoals jij en ik is een jigger onmisbaar. De jigger staat ook wel bekend als het ‘barmaatje’. Met deze tool meet jij gemakkelijk hoeveelheden en zorg je ervoor dat de cocktail mooi in balans is. 

  1. De muddler

Stampen doe je met een muddler. ​​Een muddler is simpelweg niets anders dan een stamper die makkelijk in een glas past. Je gebruikt een muddler om vocht en aroma’s uit fruit en kruiden te halen. Dit versterkt de smaken in de cocktails. 

  1. De strainer

Strainers zijn handige zeefjes die zorgen dat alleen de cocktail in jouw glas terechtkomt. Tijdens het shaken gebruik je ook wel eens ijs of fruit, maar dit wil je niet in jouw drankje hebben. De Hawthorne strainer gebruik je als je de ijsblokjes tegen wilt houden. Wil je fijnere deeltjes onderscheppen? Gebruik dan een fine strainer. 

  1. De Barlepel

Mooie laagjes in een cocktail creëer je met een barlepel. Maar dat is niet het enige, ook afmeten, roeren en schenken doe je met de barlepel. Het is de meest veelzijdige tool van iedere bartender.