Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Cuba

Cuba Libre maken

Een vleugje Latijns-Amerika in je glas? Dan moet je je lippen maar eens aan een Cuba Libre zetten. Heerlijk op een warme dag, maar net zo goed sip je ‘s avonds in een hippe bar van deze cocktail in een longdrinkglas. Deze cocktail valt heel simpel te maken, maar dat maakt het drankje niet minder lekker. Rum, cola en wat limoensap, meer heb je niet nodig om deze smaaksensatie uit je shaker te toveren.

Cocktailset

Wil jij zelf een Cuba Libre maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Cuba Libre recept

Wil je zelf een Cuba Libre cocktail maken? Dan heb je de volgende ingrediënten nodig.

Cuba Libre ingrediënten

  • 35 ml Cubaanse rum
  • 90 ml cola
  • Limoensap van een halve limoen
  • Een limoenpartje als garnering
  • Ijsblokjes

Bereidingswijze

  1. Smeer de rand van glas in met limoensap
  2. Pers een halve limoen in het glas
  3. Vul het glas met ijsblokjes
  4. Doe de witte rum in je glas en vervolgens de cola
  5. Even roeren en afwerken met het limoenpartje

Het ontstaan van de Cuba Libre

Het spreekt voor zich, de Cuba Libre komt uit Cuba. Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog dook deze cocktail op in een kroeg in de hoofdstad Havana. Een kapitein bestelde er deze cocktail en de rest van de soldaten volgden en begonnen ‘Cuba Libre’ te schreeuwen, de rest is geschiedenis. Sindsdien groeide de populariteit van de cocktail die volgens de regels van de kunst altijd met Cubaanse rum wordt bereid.

Verschillende Cuba Libre variaties

De Cuba Special is wat luxueuzer en zoeter want daar komt ook ananas en Cointreau bij kijken. Probeer zeker ook de Brandy Cuban met cognac eens. De Cuban Special wordt dan weer met Triple sec en ananas gemaakt.

Gerelateerde cocktails

Mojito

Mojito

Deze cocktail heeft een vergelijkbare frisse smaak als de Cuba Libre en wordt gemaakt met witte rum, munt, limoen, suiker en sodawater.

Mojito recept

Caipirinha

Caipirinha

Deze Braziliaanse cocktail heeft een vergelijkbare basis van rum en limoen, maar wordt gemaakt met cachaça (een Braziliaanse suikerriet-distillaat) en suiker.

Caipirinha recept

Moscow Mule

Moscow Mule

Deze cocktail heeft dezelfde basis van gemberbier en rum, maar wordt afgemaakt met limoensap in plaats van Angostura bitters.

Moscow Mule recept