Cocktails, iedereen is er dol op. Of het nu gaat om een zoete Pornstar Martini of een prikkelende Dark & Stormy: iedereen heeft een favoriet. Cocktails worden al zo lang als wij leven gedronken en hebben een rijke geschiedenis. Maar hoe zijn ze ooit op deze benaming gekomen? Waar komt de naam ‘cocktail’ vandaan? 

Geloof ons, het woord is veel ouder dan je verwacht. 

Waar komt de benaming ‘cocktail’ vandaan?

In het begin van 1800 werd het woord cock-tailed gebruik voor paarden die niet raszuiver waren. Gemixt dus, net als dat je cocktails mixt. Of de naam hier écht vanaf stamt is niet duidelijk. Er hangt een heleboel mysterie om de herkomst van het woord. 

Een aannemelijker scenario is dat het woord stamt uit de tijd van de Maya’s. In de 16e eeuw troffen de Spanjaarden namelijk ‘coctels’ aan in Yucatan. De Maya’s gebruikten dit woord voor gefermenteerde vruchtensappen. Later is dit woord in Engeland verbasterd tot cocktail, waarmee een mix van distillaten en vruchtensappen werd bedoeld. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt.

Of zit het toch anders?

Bovenstaande zijn niet de enige theorieën. Er zijn veel meer mooie verhalen die de herkomst van het woord ‘cocktail’ aanduiden. Zo gaat er bijvoorbeeld een verhaal dat de naam komt van de haan. Ja, het dier. 

De haan (cock) heeft een kleurrijke staart (tail), die doet denken aan de vele kleuren in een cocktail. ​​Het verhaal gaat dat een kroegbaas, Betsy Flanagan een Franse klant een gemixt drankje inschonk. Om dit te versieren gebruikte ze de gekleurde veren van hanen. De klant was zo enthousiast over het mooie drankje dat hij het glas hief en riep: “Vive le cocktail!”

Wat ook goed mogelijk is, is dat het een Brits woord is. In de tijd van de Britse kolonies hielden restaurants hun sterke dranken in vaten. Het laatste restje in het vat was verminderd in kwaliteit en werd daarom overgoten in een gecombineerd vat, dat dan met veel korting werd verkocht. De kraan van een vat wordt ook wel aangeduid als ‘cock’, het laatste beetje drank onder de als ‘tail’. Vandaar misschien cocktail.