Tijd: 7 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Spanje

Een stevige shot koffie met wat sterke drank? Dan moet je zeker de Carajillo eens proberen. Deze Spaanse manier van koffie serveren zal je ongetwijfeld bevallen. Deze koffiedrank wordt met verschillende soorten drank bereid, maar is keer op keer ontzettend lekker. Let wel, de Carajillo is niet de befaamde ‘Spaanse koffie’, het gaat om een heel ander drankje.

Cocktailset

Wil jij zelf een Carajillo maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Carajillo maken

Een Carajillo maken is helemaal niet moeilijk. Kun je koffie zetten, dan kun je dit koffiedrankje maken. Door espresso te combineren met brandy, whisky, rum of een andere likeur, maak je een Carajillo. Een echte bereidingswijze is er niet, maar het gaat wel om een espresso shot in een klein kopje. In Spanje is deze shot ontzettend populair, maar bij ons is de Carajillo net wat minder bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Carajillo recept

Een écht recept voor een Carajillo is er niet. Het gaat om het combineren van de likeur met de koffie. Meestal wordt in de traditionele recepten brandy gebruikt, maar ook whisky, rum of bijvoorbeeld Licor 43 is perfect mogelijk. Belangrijk is dat de koffie met de alcohol wordt vermengd. Bij een ‘Spaanse koffie’ wordt de drank in principe apart geserveerd.

Carajillo ingrediënten

  • 100 ml espresso
  • 30 ml Licor 43
  • IJsblokjes

Bereidingswijze

  1. Zet de espresso
  2. Doe 5 ijsblokjes in een glas
  3. Giet er de Licor 43 over
  4. Voeg de koffie toe

Waar komt Carajillo vandaan?

Het woord komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika. Hier werd de term gebruikt als ‘verdorie’, om aan te geven dat de koffie door het toevoegen van alcohol wel een heel stuk pittiger wordt. Ondertussen is het drankje goed ingeburgerd in Spanje en valt het op vakantie regelmatig te verkrijgen. Het is een variant op de Spaanse koffie en telt heel wat fans.

Gerelateerde cocktails

Espresso Martini

Espresso Martini

De combinatie van koffie en drank maakt deze cocktail vergelijkbaar met de Carajillo. Beide bevatten koffie en likeur en zijn daarom vergelijkbaar.

Espresso Martini recept

Mexican Mule

Mexican Mule

Dit is een cocktail op basis van bourbon, zoete vermouth en Campari, die qua smaak vergelijkbaar is met de Negroni. Het is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar iets sterker en zoeter.

Mexican Mule recept

Moscow Mule

Moscow Mule

Beide cocktails bevatten wodka als hoofdingrediënt en hebben een pittige smaak door de toevoeging van gember. De Moscow Mule bevat daarnaast ook limoen en ginger beer, wat voor een frisse en bruisende smaak zorgt.

Moscow Mule recept