Tijd: 5 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Hollywood

Een cocktail met een geinige naam die ook nog eens lekker is? Dan moet je zeker de Dirty Shirley eens proeven. Deze variant op de Shirley Temple is een cocktail en geen mocktail. De vodka die aan de mocktail wordt toegevoegd zorgt voor wat extra pit. Een heerlijk zomers drankje dat net wat minder zoet is dan de mocktail.

Cocktailset

Wil jij zelf een Dirty Shirley maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Dirty Shirley maken

Het maken van een Dirty Shirley is helemaal niet moeilijk, maar je hebt er wel wat ingrediënten voor nodig. Zorg dus dat je alles in huis hebt voor je aan de slag gaat.

Dirty Shirley recept

Het recept van de Dirty Shirley is makkelijk. Meer dan Sprite of 7Up, grenadine en vodka heb je in principe niet nodig. De limonade kan je eventueel nog vervangen door bruiswater als je het minder zoet wil. Gebruik wel grenadine van granaatappels voor een optimale smaak. Laat je de alcohol weg, dan heb je een mocktail.

Dirty Shirley ingrediënten

 • 60 ml vodka
 • 400 ml Sprite
 • 60 ml grenadine
 • 2 maraschino kersen
 • IJsblokjes

Dirty Shirley bereidingswijze

 1. Neem een longdrinkglas en vul het tot op de rand met ijs
 2. Giet de vodka in het glas en vervolgens de Sprite
 3. Voeg als laatste de grenadine toe
 4. Maak het drankje af met een maraschino kers. Eventueel kan je ook nog
 5. een blaadje munt toevoegen.
 6. Roer alles en geniet

Waar komt Dirty Shirley vandaan?

De Dirty Shirley is een variant op de Shirley Temple. Waar de Shirley Temple een mocktail is, gaat het bij de Dirty Shirley om een cocktail. De mocktail werd vernoemd naar een kindsterretje uit de jaren ‘30/’40. In 2022 brak het drankje helemaal door in New York. Deze cocktail speelt in op nostalgische smaken.

Gerelateerde cocktails

Shirley Temple cocktail

Shirley Temple cocktail

Deze cocktail is eigenlijk de non-alcoholische versie van de Dirty Shirley. Het is een mix van ginger ale en grenadine siroop, en wordt meestal geserveerd met een kers en een schijfje sinaasappel.

Shirley Temple cocktail recept

Sex on the Beach

Sex on the Beach

Deze cocktail bevat vodka, perzik likeur, cranberry sap en sinaasappelsap, en wordt geserveerd met een schijfje sinaasappel. Het heeft dezelfde fruitige smaak en mooie kleur als de Dirty Shirley

Sex on the Beach recept

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise

Deze cocktail is gemaakt met tequila, sinaasappelsap en grenadine siroop, en wordt geserveerd met een schijfje sinaasappel. Het heeft een vergelijkbare kleur en smaak als de Dirty Shirley, maar met een alcoholische kick.

Tequila Sunrise recept