Tijd: 10 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Dokkum

Trek in een heerlijke koffie met een extraatje? Dan is het tijd om de Dokkumer koffie eens te proberen. Deze Nederlands koffie met alcohol is vooral in Friesland ontzettend populair, maar ook op heel wat andere plaatsen prijkt deze lekkernij ondertussen op de kaart. Lekker warm en sterk, een koffie zoals het hoort.

Cocktailset

Wil jij zelf een Dokkumer koffie maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Een Dokkumer koffie maken

Beschouw deze koffie gerust als de Friese variant op Irish koffie. Het maken van een perfecte Dokkumer koffie, vereist wel wat oefening. Beerenburg vormt de basis van deze koffie. Aangezien je ook met slagroom aan het werk gaat, komt er wel wat oog voor detail bij kijken. Maar geloof ons, het is de moeite van het oefenen waard. Een Dokkumer koffie maken krijg je snel in de vingers en dan is het genieten geblazen, zeker op koude avonden.

Dokkumer koffie recept

Het recept van een Dokkumer koffie is niet heel complex, maar je hebt wel wat zaken nodig. Haal de Berenburg dus maar al in huis en ook zonder slagroom en basterdsuiker kom je niet ver. Zonder de kruidige Berenburg kun je alvast niet van een Dokkumer koffie recept spreken.

Dokkumer koffie ingrediënten

 • 4 el rietsuiker
 • 4 tl basterdsuiker
 • 250 ml verse slagroom
 • 120 ml Berenburg
 • 500 ml vers gezette en sterke koffie
 • 2 tl cacaopoeder

Bereidingswijze

 1. Klop de slagroom met de rietsuiker lekker op en romig
 2. Verdeel de basterdsuiker en berenburg in de kopjes
 3. Schenk de koffie erbij tot de suiker is opgelost
 4. Laat de slagroom voorzichtig en op de bolle kant van een lepel op de koffie lopen
 5. Bestuif de slagroom met cacaopoeder
 6. Serveer en geniet

Waar komt Dokkumer koffie vandaan?

Dokkumer koffie, ook wel regionaal Dockumer kofje, genoemd, is koffie met een scheut Berenburg. Deze koffie is een specialiteit in Friesland. Deze koffie kreeg de naam van de stad Dokkum. Hier zou de koffie ook ontstaan zijn. Het is een variant ook de bekendere Irish koffie. Van oorsprong werd de echte Beerenburg van Sonnema gebruikt.

Gerelateerde cocktails

Carajillo

Carajillo

Een Spaanse koffiecocktail met likeur 43 en espresso. Het heeft ook een vergelijkbare bereidingswijze als Dokkumer koffie, waarbij de likeur aan de koffie wordt toegevoegd en het geheel wordt afgetopt met slagroom.

Carajillo recept

Spanish Coffee

Spanish Coffee

beide warme koffiecocktails zijn die worden geserveerd in een glazen mok met een suikerrandje en met slagroom bovenop worden afgemaakt. Het verschil is dat de Spanish Coffee wordt gemaakt met Tia Maria likeur, een scheutje rum en een beetje kaneel, terwijl de Dokkumer Koffie wordt gemaakt met Beerenburg kruidenbitter en slagroom.

Spanish Coffee recept

Appeltaart Shotje

Appeltaart Shotje

Als je van de smaak van appeltaart houdt en deze graag combineert met koffie, zou je het appeltaart shotje als aanvullende drank kunnen overwegen bij de Dokkumer koffie.

Appeltaart Shotje recept