Tinto de Verano maken

Een Tinto de Verano is een heerlijke zomerse cocktail die perfect tot zijn recht komt op een zonovergoten terras. Rode wijn en bitter lemon vormen de basis van deze verfrissende cocktail boordevol smaak. Deze cocktail is super populair in het Zuiden van Spanje, maar in andere landen net iets minder bekend. Dit drankje is super lekker en minder alcoholisch en zwaar als een sangria. Neem dus gerust meerdere glazen van deze lekkere cocktail en geniet van de zon in je glas.

Tinto de Verano recept

De zon in je glas toveren is helemaal niet moeilijk. Een Tinto de Verano heb je binnen de minuut gemaakt en dan is het enkel nog genieten.

Tinto de Verano ingrediënten

  • 30 ml rode wijn
  • 90 ml bitter lemon
  • Citroen, sinaasappel, aardbei, grapefruit

Bereidingswijze

  1. Gebruik een copa glas voor deze cocktail
  2. Schenk de rode wijn en de bitter lemon in het glas
  3. Even mengen met een barlepel
  4. Garneren met een citroen- of sinaasappel schijfje
  5. Ook grapefruit, aardbei of meloen kunnen dienen als garnering

Moeilijk is het bereiden van een Tinto de Verano cocktail overduidelijk niet.

Het ontstaan van de Tinto de Verano

Over het ontstaan van de Tinto de Verano bestaan verschillende versies. Volgens de ene zou Frederico Vargas in het begin van de 20ste eeuw rode wijn met frisdrank gemengd hebben. De drank die ‘un Vargas’ heette werd omgedoopt tot Tinto de Verano, rode wijn van de zomer. Volgens de andere zou de drank dan weer ontstaan zijn op het platteland waar boeren een fles meenamen naar de akkers. Vrouwen deden stiekem limonade in de wijn om de impact wat te verminderen. De waarheid? Wij kennen ze niet, maar het zijn wel twee mooie verhalen.

Verschillende Tinto de Verano variaties

Er zijn wel alternatieven. Zo is er een variant met Sangria, de zogenaamde Sangria de Verano. Ook met witte wijn kan er een variant gemaakt worden. Optioneel kan er bij deze cocktail ook nog wat vermouth aan toegevoegd worden. Vind je een Tinto de Verano net een tikkeltje te zoet, dan kan er ook gekozen worden voor vlierbloesemsiroop in plaats van de traditionele 7-up of Sprite.

Gerelateerde cocktails

Scroppino

Bloody Mary

Amaretto Sour