Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Spanje

Tinto de Verano maken

Een Tinto de Verano is een heerlijke zomerse cocktail die perfect tot zijn recht komt op een zonovergoten terras. Rode wijn en bitter lemon vormen de basis van deze verfrissende cocktail boordevol smaak. Deze cocktail is super populair in het Zuiden van Spanje, maar in andere landen net iets minder bekend. Dit drankje is super lekker en minder alcoholisch en zwaar als een sangria. Neem dus gerust meerdere glazen van deze lekkere cocktail en geniet van de zon in je glas.

Cocktailset

Wil jij zelf een Tinto de Verano maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Tinto de Verano recept

De zon in je glas toveren is helemaal niet moeilijk. Een Tinto de Verano heb je binnen de minuut gemaakt en dan is het enkel nog genieten.

Tinto de Verano ingrediënten

  • 30 ml rode wijn
  • 90 ml bitter lemon
  • Citroen, sinaasappel, aardbei, grapefruit

Bereidingswijze

  1. Gebruik een copa glas voor deze cocktail
  2. Schenk de rode wijn en de bitter lemon in het glas
  3. Even mengen met een barlepel
  4. Garneren met een citroen- of sinaasappel schijfje
  5. Ook grapefruit, aardbei of meloen kunnen dienen als garnering

Moeilijk is het bereiden van een Tinto de Verano cocktail overduidelijk niet.

Het ontstaan van de Tinto de Verano

Over het ontstaan van de Tinto de Verano bestaan verschillende versies. Volgens de ene zou Frederico Vargas in het begin van de 20ste eeuw rode wijn met frisdrank gemengd hebben. De drank die ‘un Vargas’ heette werd omgedoopt tot Tinto de Verano, rode wijn van de zomer. Volgens de andere zou de drank dan weer ontstaan zijn op het platteland waar boeren een fles meenamen naar de akkers. Vrouwen deden stiekem limonade in de wijn om de impact wat te verminderen. De waarheid? Wij kennen ze niet, maar het zijn wel twee mooie verhalen.

Verschillende Tinto de Verano variaties

Er zijn wel alternatieven. Zo is er een variant met Sangria, de zogenaamde Sangria de Verano. Ook met witte wijn kan er een variant gemaakt worden. Optioneel kan er bij deze cocktail ook nog wat vermouth aan toegevoegd worden. Vind je een Tinto de Verano net een tikkeltje te zoet, dan kan er ook gekozen worden voor vlierbloesemsiroop in plaats van de traditionele 7-up of Sprite.

Gerelateerde cocktails

Calimocho

Calimocho

Deze cocktail bevat rode wijn en cola, wat lijkt op de ingrediënten van een Tinto de Verano (rode wijn en limonade). Beide cocktails zijn populair in Spanje en worden vaak gedronken tijdens zomerse gelegenheden.

Calimocho recept

Rose Sangria

Rose Sangria

Hoewel de ingrediënten en smaken van een Rosé Sangria en een Tinto de Verano niet identiek zijn, worden beide drankjes vaak geassocieerd met zomerse, ontspannen gelegenheden. Rosé Sangria bevat roséwijn, fruit, en een mix van andere ingrediënten zoals sinaasappellikeur en bruisend water.

Rose Sangria recept

Hugo cocktail

Hugo cocktail

Deze cocktail bevat prosecco, vlierbloesemsiroop, muntblaadjes en bruiswater. Hoewel de basisalcohol anders is, wordt de Hugo cocktail net als de Tinto de Verano vaak gedronken tijdens zomerse gelegenheden en bevat het bruisende elementen en een verfrissende smaak.

Hugo cocktail recept