Tijd: 4 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Milaan

De Americano Cocktail is een klassieke cocktail die zijn oorsprong heeft in Italië, maar wereldwijd bekend is geworden als een verfrissende en licht bittere drank. Deze cocktail is eenvoudig te maken en staat bekend om zijn kenmerkende smaakprofiel, bestaande uit zoete en bittere tonen, met een hint van citrus. De Americano wordt vaak geserveerd als aperitief, wat betekent dat het een perfecte keuze is om je smaakpapillen op gang te brengen voor het diner. Het is een favoriet onder liefhebbers van lichte en verfrissende cocktails, en het is ook een belangrijk ingrediënt in veel andere klassieke cocktails, zoals de bekende Negroni. Hier lees je meer over de geschiedenis, ingrediënten en bereidingswijze van de Americano Cocktail.

Cocktailset

Wil jij zelf een Americano Cocktail maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Americano Cocktail recept

Hier is een heerlijk recept om thuis een Americano Cocktail te maken:

Americano Cocktail ingrediënten

 • 30 ml Campari
 • 30 ml rode vermouth
 • Bruiswater (sodawater)
 • IJsblokjes
 • Sinaasappelschijfje (ter garnering)

Bereidingswijze

 1. Vul een tumblerglas met ijsblokjes.
 2. Voeg 30 ml Campari en 30 ml rode vermouth toe aan het glas.
 3. Roer voorzichtig om de ingrediënten te mengen.
 4. Voeg bruiswater (sodawater) toe om de cocktail aan te vullen.
 5. Garneer met een sinaasappelschijfje op de rand van het glas.
 6. Roer nogmaals voorzichtig en geniet van je zelfgemaakte Americano Cocktail!

Waar komt Americano Cocktail vandaan?

Het verhaal gaat dat de cocktail voor het eerst werd gemaakt in de 19e eeuw in Milaan. De naam “Americano” zou zijn ontstaan omdat de cocktail populair was onder Amerikaanse toeristen die in die tijd door Europa reisden. De cocktail werd later wereldwijd bekend en is nog steeds geliefd om zijn verfrissende smaak en eenvoudige bereiding. Het wordt vaak beschouwd als een voorloper van de bekende Negroni-cocktail, aangezien beide cocktails vergelijkbare ingrediënten delen, maar de Americano heeft een lichte, bittere smaak.

Gerelateerde cocktails

Negroni

Negroni

De Negroni lijkt het meest op de Americano, omdat deze cocktail ook Campari, zoete vermout en gin bevat. De verhoudingen zijn echter anders, waardoor de Negroni een sterkere en intensere smaak heeft.

Negroni recept

Boulevardier

Boulevardier

Dit is een cocktail op basis van bourbon, zoete vermouth en Campari, die qua smaak vergelijkbaar is met de Negroni. Het is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar iets sterker en zoeter.

Boulevardier recept

Campari Spritz

Campari Spritz

Als je op zoek bent naar iets lichter dan de Americano, dan is de Campari Spritz misschien wel de juiste keuze voor jou. Deze cocktail is gemaakt met Campari, prosecco en sodawater en heeft een licht bittere smaak die vergelijkbaar is met de Americano.

Campari Spritz recept