Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Verenigde Staten

Het effect van een stevig shotje ervaren? Dan is een B52 shot een werkelijk smaakbommetje. Bovendien is het een shot in 3 lagen, waardoor het ook een visueel aantrekkelijk shot is. Het vergt wat ervaring om B52 shot te maken, maar eens je het in de vingers hebt is het geweldig om ermee uit te pakken. Het recept van het B52 shop is betrekkelijk eenvoudig en de ingrediënten vind je overal. Ga dus aan het experimenten en shaken en bombardeer de smaakpapillen met dit stevig shotje. .

Cocktailset

Wil jij zelf een B52 shot maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

B52 shot maken

Zoals al eerder aangegeven het bereiden van een B52 shot vergt wat oefening en je gaat zelfs met vuur aan de slag. Toch krijg je het B52 recept betrekkelijk snel in de vingers. Als je gaat stappen zie je het B52 door heel wat bartenders geserveerd worden. De 3 lagen typeren dit shot en vervolgens wordt het shotje in brand gestoken wat altijd voor sfeer en een leuk visueel effect zorgt. Uitkijken voor de lippen ook want na het maken van het B52 shot wordt het brandend gedronken met een rietje. Het drinken van dit shot wordt wel eens vergeleken met het plassen van een engeltje in je mond. Welke smaaksensatie jij ervaart laten we met plezier aan jouw mening over.

B52 shot recept

Het B52 shot recept is makkelijk. Je hebt 1/3de Kahlua nodig, 1/3de Baileys en 1/3de Cointreau. Zo heb je meteen je 3 laagjes. De eerste laag is Kahlua, vervolgens breng je met een barlepel de Baileys aan en dan de Cointreau. Meer komt er niet bij kijken, maar het is wel belangrijk dat je traag schenkt om de laagjes niet te vermengen. De laag Cointreau steek je vervolgens in brand voor het visuele effect. Stop er een rietje in en klaar. In één keer leegdrinken is bij het B52 shot de boodschap.

B52 ingrediënten

  • Baileys (1/3)
  • Cointreau (1/3)
  • Kahlua (1/3)
  • Aansteker
  • Rietje

Bereidingswijze

  1. Voeg (1/3) kahlua toe aan het shotglas
  2. Gebruik bij het tweede laagje een barlepel en schenk de Baileys toe. Met deze barlepel moet je het platteren. Dit zou eventueel ook met de bolle kant van een theelepel kunnen.
  3. Schenk geduldig en geleidelijk, zodat de laagjes niet vermengen!
  4. Vul laatste laagje met Cointreau. Dit laagje wordt uiteindelijk aangestoken, dus zorg ervoor dat die laagje niet vermengd.
  5. Steek tot slot de B52 aan met een aansteker en slurp de shot op met een rietje. Genieten maar!

Andere brandbare varianten van de B52

De Cointreau zou je ook nog met iets sterkers kunnen vervangen. De twee sterke dranken die je ook nog zou kunnen gebruiken zijn Bacardi 151 en Stroh Rum. Let goed op! Het vlammetje zal hoger komen dan de variant met Cointreau.

De naam B52

Dit shot heeft zijn naam niet gestolen. De B52 was in vroegere tijden een Amerikaanse bommenwerper en dit shotje kun je dus gerust een smaakbommetje noemen. Deze bommenwerper werd vanaf de jaren ‘50 ingezet om stevige brandbommen te droppen. Het visuele effect van het recept van de B52 verwijst hier dan ook naar. Het aansteken van het shotje is dus belangrijk om de naam eer aan te doen. Gebruik wel zeker een rietje bij het drinken van dit shotje, want anders kunnen de lippen stevig verbrand raken.

Gerelateerde cocktails

Buttery Nipple

Buttery Nipple

Deze cocktail bevat ook Irish Cream likeur en likeur met cacao-smaak, en wordt vaak geserveerd als een shotje.

Buttery Nipple recept

Mudslide

Mudslide

Deze cocktail bevat ook koffielikeur en likeur met cacao-smaak, maar heeft ook nog een scheutje room om de drank romiger te maken.

Mudslide recept

Espresso Martini

Espresso Martini

Deze cocktail heeft niet exact dezelfde smaken als de B52, maar heeft wel een vergelijkbare koffiesmaak door de toevoeging van koffielikeur en espresso.

Espresso Martini recept