Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Verenigde Staten

Cosmopolitan maken

Wie Cosmopolitan zegt, denkt meteen aan een wereldstad als New York. Deze cocktail lijkt wel gemaakt voor The Big Apple. Logisch want de cocktail kreeg een prominente rol in de tv-serie “Sex in the city”. De Cosmopolitan groeide uit tot de meest geliefde damescocktail en kun je wereldwijd in elke cocktailbar bestellen. Zoet en zuur wisselen elkaar af, de kleur spreekt vooral vrouwen aan en de smaak is hemels. Hoe later op de avond en hoe meer sfeer, hoe beter deze cocktail tot zijn recht komt.

Cocktailset

Wil jij zelf een Cosmopolitan maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Cosmopolitan recept

Elke professionele bartender heeft een Cosmopolitan in de vingers, al willen sommige shakers er wel eens mee variëren. Wij geven je alvast één van de meer traditionele recepten mee.

Cosmopolitan ingrediënten

 • 45 ml wodka
 • 30 ml triple sec
 • 30 ml cranberry sap
 • Sap van een halve limoen
 • Gebrande sinaasappelzest

Bereidingswijze

 1. Koel een martiniglas met ijsblokjes en doe deze daarna in je shaker.
 2. Schenk de wodka, triple sec, het cranberrysap en het sap van de limoen in een shaker
 3. Shake alles tot je een frostlaagje krijgt
 4. Schenk de cocktail, zonder het ijs, uit in het glas
 5. Wil je nog een extra pigment toevoegen, dan kan je een stukje sinaasappelzest aanbranden met een aansteker en dit over de rand uitwrijven
 6. Garneer vervolgens met een stukje sinaasappel

Met wat geluk en oefenen krijg je een klein steekvlammetje wanneer je de sinaasappelzest aansteekt. Wel opletten dus, maar het geeft wel een extra showelement.

Het ontstaan van de Cosmopolitan

De Cosmopolitan mag dan wel voor veel mensen verbonden zijn met New York, de cocktail is er zeker niet ontstaan. Waarschijnlijk dateert deze cocktail al uit de jaren ‘30, maar kwam deze pas helemaal onder de aandacht in de jaren ‘70. Ondertussen heeft deze cocktail nog niet aan populariteit ingeboet en blijft het wereldwijd een classic die op zowat alle kaarten van een zichzelf respecterende cocktailbar staat. In de jaren ‘90 kreeg de bekendheid van deze cocktail een stevige boost, omdat deze veelvuldig werd gedronken in de tv-serie “Sex in the City”.

Verschillende Cosmopolitan variaties

In de loop der jaren zijn heel wat bartenders aan het experimenteren gegaan met de Cosmopolitan. Wil je nog wat extra alcohol, dan is er Cosmocello, waarbij het limoensap wordt vervangen door limoncello. Bij een Blue Cosmopolitan vervang je de triple sec door Blue Curaçao. Verder is er ook een variant met tequila en zijn er heel wat varianten zonder alcohol.

Gerelateerde cocktails

Sea Breeze

Sea Breeze

Ook deze cocktail is vergelijkbaar met de Cosmopolitan omdat het een combinatie is van vodka, cranberrysap en grapefruitsap, maar zonder triple sec en limoensap.

Sea Breeze recept

Cape Codder

Cape Codder

Deze cocktail is vergelijkbaar met de Cosmopolitan omdat het ook een combinatie is van vodka en cranberrysap, maar zonder triple sec en limoensap.

Cape Codder recept

Lemon Drop Martini

Lemon Drop Martini

Deze cocktail heeft een vergelijkbare citrusachtige smaak als de Kamikaze, en wordt vaak gemaakt met wodka, citroensap en suikersiroop. Het is ook een martini, dus het is een vergelijkbaar type cocktail.

Lemon Drop Martini recept