Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Verenigde Staten

De Long Island Iced Tea is dé cocktail die alleen geschikt is voor de grote spelers. Bij het drinken van deze cocktail tik je een dusdanig niveau van alcoholgehalte aan, dat het je eigen risico is als je je telefoon in de buurt hebt. Het kan namelijk zijn dat je je ex vertelt hoe goed het nu met je gaat. Het bijzondere van de Long Island Iced Tea is dat je veel verschillende soorten sterke drank gebruikt: wodka, witte rum, triple sec, tequila en gin. Deze 5 ingrediënten zorgen er gezamenlijk voor dat je zelfvertrouwen te vergelijken is met die van Ice Cube, vandaar mogen de ijsblokjes niet ontbreken. En jij maar denken dat er Ice Tea in zat. Lees hier hoe je de perfecte Long Island Iced Tea maakt.

Cocktailset

Wil jij zelf een Long Island Iced Tea maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Long Island Iced Tea maken

Wil je een lekkere Long Island Iced Tea maken? Dat begrijpen we, deze klassieke cocktail is immers overheerlijk. Bovendien is deze cocktail helemaal niet moeilijk te maken, al zijn er wel een aantal ingrediënten voor nodig. De basis van het Long Island Iced Tea recept wordt gevormd door 5 verschillende soorten sterke drank: een pittige cocktail dus.

Long Island Iced Tea recept

Wil je zelf een Long Island Iced Tea cocktail maken? Dat kan je perfect, want hoewel er aardig wat verschillende soorten alcohol in moeten, valt deze cocktail makkelijk te maken. Neem gelijke hoeveelheden gin, wodka, tequila, witte rum en Cointreau. Vervolgens heb je ook nog vers citroensap en cola nodig en shaken maar. Je topt de cocktail af met de cola, waardoor deze zijn typische kleur krijgt. Een smakelijke cocktail, met heel wat alcohol in. Uitkijken geblazen dus als je er een aantal van drink.

Long Island Iced Tea ingrediënten

 • 10 ml witte rum
 • 10 ml gin
 • 10 ml triple sec
 • 10 ml tequila
 • 10 ml wodka
 • 5 ml citroensap
 • 50 ml cola
 • citroentje
 • ijsklonten

Bereidingswijze

 1. Schenk alle drank in één glas, laat de cola er nog buiten.
 2. Roer alsof je leven er vanaf hangt.
 3. Pak nu de ijsklonten erbij, vul een andere glas hiermee.
 4. Giet je toverdrankje in het glas met ijs.
 5. Schenk de 50 ml cola nu in je glas.
 6. Citroentje op het randje en gaan!

Tip: Drink de Long Island Iced Tea zo koud mogelijk, het vermindert de smaak van de sterkte. Scheelt een zure blik die je crush nou niet van je zou willen zien.

De geschiedenis van de Long Island Iced Tea

Lang geleden leefden de vier naties in vrede sa….. Lang geleden was er een cocktailwedstrijd met triple sec in de hoofdrol. Robert Butt is de naam, dit is niet verzonnen. Hij haalde letterlijk alles uit de kast en daaruit is de Long Island Iced Tea ontstaan. De rest van het verhaal was niet te verstaan door de hoeveelheid alcohol in deze cocktail.

Verschillende Long Island Iced Tea cocktails

De Long Island Iced Tea is zoals eerder benoemd een sterke cocktail, niet geschikt voor iedereen. Voor de mensen die toch te trots waren om het toe te geven en een poging hebben gewaagd, staan er hieronder een paar variaties die de volgende ervaring wat draaglijker kan maken:

Long Island Iced Tea met Blue Curacao

Wil je een variant op het klassieke Long Island Iced Tea recept? Ga dan aan de slag met Blue Curacao. In dit geval laat je de Cointreau achterwege en vervang je deze door Blue Curacao. Hiermee smaakt je cocktail anders, maar ook het uitzicht wordt helder blauw. Een totaal andere uitstraling maar minstens even lekker als het klassieke recept van de Long Island Iced Tea.

Long Island Iced Tea met Cointreau

Dit is eigenlijk geen variant, want in het klassieke recept van de cocktail zit standaard Cointreau. De Cointreau zorgt trouwens mee voor de typische kleur en smaakbeleving van het drankje.

Long Island Iced Tea met cranberry

Ben je geen fan van cola of wil je een extra toets geven wanneer je je Long Island Iced Tea maakt? Dan kun je de cola vervangen door cranberrysap. Deze cocktail wordt ook wel een The Long Beach Iced Tea genoemd. Deze variant is niet bruin, maar kleurt rood, een streling voor het oog en de smaakpapillen. Let wel, deze cocktail is even sterk, maar misschien wel een beetje meer zomers.

Hoeveel alcohol zit er gemiddeld in een Long Island Iced Tea?

In een klassiek Long Island Iced Tea recept zit heel wat alcohol. Reken op zo’n 27% alcohol wat voor een stevige bom zorgt. Deze populaire cocktail drink je dan ook met mate, want het alcoholpercentage ligt een stuk hoger dan bij andere cocktailrecepten.

Wat is de gemiddelde prijs van een Long Island Iced Tea?

Omdat een Long Island Iced Tea heel wat verschillende soorten alcohol bevat is dit zeker niet de goedkoopste cocktail op de kaart. In een bar of club zul je toch al snel een euro of 15 neertellen voor deze cocktail, maar in premium bars kan de prijs van de Long Island Iced Tea nog een stuk hoger liggen. De kostprijs mag dan stevig zijn, er zit heel wat alcohol in, je drinkt er dus waarschijnlijk minder van.

Gerelateerde cocktails

Mai Tai

Mai Tai

Beiden cocktails bevatten meerdere soorten sterke drank.

Mai Tai recept

Cuba Libre

Cuba Libre

Beiden cocktails bevatten rum en cola. Het grootste verschil is echter dat de Cuba Libre slechts één soort sterke drank bevat (rum), terwijl de Long Island Iced Tea vier of vijf soorten bevat.

Cuba Libre recept