Tijd: 6 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Verenigde Staten

Old Fashioned maken

De klassieker der klassiekers? Dat is de Old Fashioned. Deze cocktail op basis van bourbon was één van de eerste cocktails, maar is ook vandaag nog relevant. Elke zichzelf respecterende bar heeft deze cocktail op de kaart staan, al dan niet met een twist. Drink je whiskey in stijl en kies voor de Old Fashioned, je zal het je niet beklagen. Laat al die hipsters maar aan de nieuwe drankjes zitten, als cocktail liefhebber ken jij je klassiekers.

Cocktailset

Wil jij zelf een Old Fashioned maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Old Fashioned recept

Een traditionele Old Fashioned uit je shaker toveren? Wij geven je alvast het klassieke recept mee. Sowieso een succes, elke keer opnieuw.

Old Fashioned ingrediënten

 • 60 ml whiskey
 • 2 kandij suikerklontjes
 • Ijsbal
 • Sinaasappelzest
 • 3 druppels Angostura bitters

Bereidingswijze

 1. Neem een stirbeker en doe er 2 klontjes suiker in
 2. Sprenkel de bitters over de suiker
 3. Stamp de suikerklontjes plat
 4. Voeg de whiskey toe en vul aan met ijs. Meng met de barlepel
 5. Vul het glas met de ijsbal
 6. Giet de Old Fashioned met een een strainer in het glas, zonder het ijs
 7. Snijd een stukje sinaasappel als garnering en leg de sinaasappelzest in je glas

Deze cocktail valt al bij al eenvoudig te maken en kan ook door beginners uitstekend bereid worden. Ideaal om je kunsten als cocktailshaker te oefenen.

Het ontstaan van de Old Fashioned

Deze cocktail zou al sinds 1884 meegaan en James E. Pepper wordt als de uitvinder aangegeven. Of dit klopt? Geen idee, maar deze cocktail gaat al wel tientallen jaren mee. Vooral in de jaren ‘50 was deze cocktail ontzettend populair. De cocktail kende nog een revival toen deze een prominente rol speelde in de serie Mad Men. Don Draper dronk niet liever dan een Old Fashioned. Vandaag de dag is deze klassieker net iets minder populair, maar nog altijd even lekker.

Verschillende Old Fashioned variaties

Er zijn natuurlijk nog wel wat andere cocktails met whiskey. Denk maar aan de populaire Whiskey Sour waar eiwit en citroensap aan te pas komt. Niet zo wild van whiskey, dan kan je ook voor een Tequila Old Fashioned of Zacapa Old Fashioned opteren.

Gerelateerde cocktails

Whiskey Sour

Whiskey Sour

Deze cocktail wordt gemaakt met bourbon (of whiskey), citroensap en suikersiroop, geserveerd met een schijfje sinaasappel en een kers. Het is vergelijkbaar met de Old Fashioned omdat het ook bourbon bevat en zoet en zuur combineert.

Whiskey Sour recept

Boulevardier

Boulevardier

Deze cocktail wordt gemaakt met bourbon (of rye whiskey), Campari en zoete vermouth, geserveerd met een sinaasappelschil. Het is vergelijkbaar met de Old Fashioned omdat het ook bourbon bevat en een bittere component heeft.

Boulevardier recept

Vieux Carré

Vieux Carré

Deze cocktail is een variatie op de Manhattan, maar bevat ook cognac en benedictine likeur, wat zorgt voor een complexere en kruidige smaak.

Vieux Carré recept