Tijd: 7 minuten
Portie: 1 persoon
Oorsprong: Frankrijk

Nog nooit gehoord van de Vieux Carré cocktail? Bij de liefhebbers van stevig wat alcohol is de Vieux Carré bekend, maar de rest van de wereld heeft minder kennis van deze cocktail. Deze cocktail is vrij zoet, maar laat je niet verrassen: er zit aardig wat alcohol in.

Cocktailset

Wil jij zelf een Vieux Carré maken?

Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!

Ontdek de BarDeluxe Cocktailset!

Vieux Carré maken

Aan de slag met een Vieux Carré? Doen, maar houdt er wel rekening mee dat deze cocktail er stevig kan inhakken en dat de verhoudingen goed moeten zitten om een optimale smaakbeleving te bekomen.

Vieux Carré recept

Het recept van de klassiek Vieux Carré is al bij al vrij eenvoudig. Er zijn wel 4 verschillende soorten alcohol en twee bitters nodig, waardoor je aardig wat ingrediënten in huis moet hebben. Het mixen is dan weer een fluitje van een cent, waardoor je het snel in de vingers hebt.

Vieux Carré ingrediënten

 • 2 cl zoete vermout
 • 2 cl rye
 • 2 cl cognac
 • 1 cl Bénédictine
 • Angostura bitters
 • Peychaud’s bitters
 • IJs
 • Appelsienzeste

Bereidingswijze

 1. Doe de alcohol in een mixglas
 2. Voeg de bitters toe
 3. Voeg het mixglas met ijs
 4. Meng met een stir
 5. Strain in een glas met ijs en werk af met de appelsienzeste

Waar komt Vieux Carré vandaan?

Deze cocktail komt uit de Franse wijk Vieux Carré in New Orleans in de Verenigde Staten. Dara werd de cocktail voor het eerst geserveerd in 1930 in de Carousel Bar van Hotel Monteleone. Het is een pittige cocktail. Een bijzonder weetje aan de bar is dat deze eruit ziet als een draaimolen en ook effectief draait. Een bijzondere ervaring want de bar is er nog steeds.

Gerelateerde cocktails

Boulevardier

Boulevardier

Deze cocktail bevat bourbon (of rye whiskey), zoete vermout en Campari, en wordt vaak geserveerd met een twist van sinaasappel. Hoewel de ingrediënten enigszins verschillen van die in de Vieux Carré, zijn beide cocktails klassieke, stijlvolle drankjes die je tijdens eenzelfde gelegenheid zou drinken.

Boulevardier recept

Old Fashioned

Old Fashioned

Een Old Fashioned is een klassieke cocktail op basis van whiskey, suiker, Angostura bitters en water, gegarneerd met een sinaasappelschil. Hoewel de Vieux Carré complexere smaken heeft door de toevoeging van cognac, zoete vermout en Bénédictine, hebben beide cocktails een whiskeybasis en zijn ze geschikt voor dezelfde gelegenheden.

Old Fashioned recept

Negroni

Negroni

De Negroni is een andere cocktail die bestaat uit gin, zoete vermout en Campari, geserveerd met een sinaasappelschil. Hoewel het geen whiskey of cognac bevat zoals de Vieux Carré, delen ze enkele ingrediënten en zijn beide klassieke aperitieven die vaak voor of na het diner worden gedronken.

Negroni recept